Menu Zavřít

PROJEKT PŘIBLÍŽÍ UNII PODNIKATELŮM

7. 11. 2005
Autor: Euro.cz

HOSPODÁŘSKÁ KOMORAHospodářská komora ČR získala v rámci vládní kampaně Úřadu vlády Koncepce o informování o evropských záležitostech v ČR grant ve výši 2,1 milionu korun na projekt „Evropská unie blíže podnikatelům“.

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA

Hospodářská komora ČR získala v rámci vládní kampaně Úřadu vlády Koncepce o informování o evropských záležitostech v ČR grant ve výši 2,1 milionu korun na projekt „Evropská unie blíže podnikatelům“.

Cílem projektu je seznámit zástupce českého podnikatelského sektoru, především malých a středních podnikatelů, s možnostmi, které se jim nabízejí v rámci Evropského hospodářského prostoru. „Náš vstup do Unie se na vývoji národní ekonomiky podepsal jednoznačně pozitivně. Faktem ale je, že možnosti, které jednotný trh nabízí, využívají zatím spíše velké firmy. Je tedy nutné zaměřit se i na subjekty z kategorie menších a středních, které od tohoto kroku odrazuje možná spíše neznalost prostředí než neschopnost etablovat se na jednotném trhu,“ míní prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Jeho slova potvrzují i zkušenosti získané zpracováváním dotazů v rámci projektu Informační místa pro podnikatele. Ta v posledních měsících zaznamenávají vysoký nárůst konkrétních žádostí o informace z oblasti vnitřního trhu, především ve vztahu k přechodným obdobím a jejich dopadu na podnikatelskou sféru z oblasti nepřímých daní. Na rozdíl od velkých firem nemají malé a střední podniky dostatečné odborné zázemí, nedisponují vyškoleným personálem pro otázky evropské integrace.

„V některých případech je to tím, že zaměstnávat specialistu tohoto typu je nad finanční možnosti firem, někde možná pouze podcenili situaci. Připravili jsme proto cyklus odborných workshopů ve čtyřech krajských městech a v Praze, které jsou určeny především malým a středně velkým firmám. Soustředili jsme se na praktické oblasti podnikání, jako jsou daňové aspekty související s obchodováním v rámci jednotného trhu (především DPH), fungování vnitřního trhu, včetně dopadu přechodných období na naše firmy a podobně,“ vysvětluje ředitelka Centra pro evropskou integraci Hospodářské komory Jana Moravcová.

Účast na workshopech je pro podnikatele zdarma. Kromě Prahy se uskuteční v Českých Budějovicích, Ústí nad Labem a v Brně. První z nich již proběhl ve Zlíně. „Podnikatelé se zajímali především o konkrétní otázky z daňové oblasti, které se jich budou bezprostředně týkat, pokud se rozhodnou svoje aktivity směřovat za hranice. Stejný zájem byl i o omezení vyplývající z přechodných období,“ popisuje první z dvoudenního semináře Jana Moravcová. Po skončení celého cyklu workshopů budou vydány odborné brožury obsahující kromě těchto nejfrekventovanějších dotazů především zpracovaná přednášená témata. Tyto publikace jsou určeny všem účastníkům workshopů a prostřednictvím sítě Komory i dalším podnikatelským subjektům, v elektronické podobě jej obdrží všichni členové Komory.

„Motivací pro účastníky seminářů by měly být dvě odborné stáže v Bruselu, určené vždy patnácti podnikatelům, kteří budou vybráni na základě testů odborných znalostí na závěr každého bloku. Cílem stáží, které se uskuteční ještě do konce tohoto roku, je získání zkušeností s fungováním institucí a orgánů Evropské unie v Bruselu a s možnostmi prosazování zájmů českých podnikatelů na evropské úrovni,“ uzavírá Jana Moravcová.

Nejbližší workshop se uskuteční 10. a 11. listopadu v Českých Budějovicích. Více informací naleznete na www.komora.cz/eu.

Tuto část připravuje Hospodářská komora ČR

MÍSTA A TERMÍNY KONÁNÍ WORKSHOPŮ

10.-11. 11. České Budějovice

28.-29. 11. Brno

14.-15. 11. Praha

BRAND24

21.-22. 11. Ústí nad Labem

PROGRAM WORKSHOPU

 První den 
 9.00-09.15 Zahájení  
 9.15-12.00 Blok I: Budoucnost EU a případné dopady na podnikatele 
 13.00-16.40 Blok II: Jak zdaňovat při obchodování na vnitřním trhu
 16.40-17.00 Závěr: shrnutí prvního dne workshopu
 Druhý den 
 9.00-9.15  Zahájení
 9.15-11.45  Blok III: Jak se pohybovat na vnitřním trhu EU
 11.45-12.00 Závěr: shrnutí celého workshopu
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).