Prohibice skončila, ale hospody zatím nemají co nalévat

27. září 2012, 16:00 - Petr Horký
27. září 2012, 16:00

Ačkoli ministr zdravotnictví Leoš Heger ve čtvrtek odpoledne povolil prodej tvrdého alkoholu, ve většině pražských hospod ještě stále vládne prohibice. Alkohol, který se nalévat smí, totiž hospody většinou nemají, anebo ho mají málo.

Je něco po jedné hodině odpoledne, do hospodského šera v lokálu U Rotundy svítí televize a z ní mluví ministr Heger. Oznamuje, že alkohol se odteď prodávat smí, pokud je z loňského roku anebo je opatřen novým kolkem. Takový tady ale zatím nemají. „Zatím nic neprodáváme. Čekáme, až nám alkohol přivezou,“ říká výčepní. Vodku, rum nebo fernet si tady dnes večer hosté nekoupí, zítra však již snad ano.Tuto odpověď slyším ve většině hospod.

Stejné odpovědi se dočkám i v hospodách U Kotvy ve Spálené ulici, v Oáze na Smíchovském nádraží nebo v pivnici U Váhy. Až v hospodě U Buldoka na Smíchově narazím na bar, který už má na poličce vyskládaný tvrdý alkohol. Výběr je ale silně omezený. Nad barmanovou hlavou se tísní několik málo lahví většinou dražších zahraničních destilátů.

„Dáváme dohromady zásoby, vybíráme, co se smí prodávat,“ říká místní barman Václav. „Zatím to vypadá, že budeme bez vodky,“ krčí rameny. Hospody a bary totiž smějí prodávat pouze starý alkohol, tedy takový, na kterém je vyznačeno, že byl vyroben před prosincem 2011. Smí se také prodávat alkohol s doloženou dokumentací o jeho původu. „Problém bude s některými opravdu drahými lahvemi. U těch nemáme ani dokumentaci ani na nich není, kdy byly vyrobeny,“ říká Václav.


Čtěte také:

Ministr Heger omezil prohibici


Alkohol vyrobený v letošním roce se smí prodávat pouze s novým kolkem. Ten však ještě zatím nedorazil ani do obchodů.

Destiláty, které se smějí prodávat, už selektují ze svých zásob také v dejvické nádražní restauraci. „Tam, kde je na kódu za velkým písmenem jednička, už prodávat můžeme,“ popisuje mi výčepní Tomáš postup při výběru toho povoleného z hospodských zásob. „Je tu třeba tulamorka (irská whisky Tullamore - pozn. red.), gin…ale celkem toho moc není,“ vysvětluje. Problém podle něho není ani s prodejem becherovky, která má výrobní šarži na lahvi.

Kdo tedy dnes večer vyrazí do baru „na panáka“, pravděpodobně bude úspěšný. Bude však zřejmě muset pečlivě vybírat a hledat hospodu, protože řada jich staré lahve nemá. A naopak slevit bude muset při výběru pití.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Když za škodu může sport...
O dědictví IV: Dědit, či darovat?
3 věci, na které není dobré zapomínat před odjezdem na služební cestu
Daňové přiznání za rok 2017: Změny u daňového zvýhodnění na děti a daňového bonusu
Bez potřebné doby pojištění vám důchod nedají
Auta
Kvíz: Víte, co se děje, když se na přístrojové desce…
Arrivo je systém, díky kterému pojede i Dacia Duster nebo Fabia 1.2 HTP 320 km/h
Škoda Superb 2.0 TSI 4×4 vs. BMW M760Li xDrive: Přesné porovnání neporovnatelného
Že je elektrická nákladní Tesla revoluční? Kdeže, elektrická Avia tu byla už dávno
Pokuta za pád z kola? Absurdní, ale ne víc než jiné pokuty za nehodu [komentář]
Technologie
Cnews FM: Platíme mobilem s Android Pay. Vydrží nám to? [podcast]
Desky platformy Intel Z390 už existují. V Sandře se objevil model od SuperMicro
Velký přehled slev na Černý pátek 2017 (průběžně aktualizováno)
Nvidia má nové GeForce pro notebooky, MX110 a MX130. Používají ale staré 28nm čipy
Psaní na displeji tažením a nová gesta při psaní rukou [Windows Insider]
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít