Menu Zavřít

Programy pod lupou

23. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Podnikatelé mají poslední příležitost k podání registračních žádostí o dotaci z některých programů EU na podporu podnikání. S únorem totiž končí příjem žádostí.

Na poslední chvíli mohou podnikatelé podat žádost o dotaci z Evropské unie u programů Spolupráce - Klastry, ICT v podnicích, Eko-energie a Poradenství. Příjem žádostí končí už 28. února.

Spolupráce - Klastry

Program je zaměřen na podporu vzniku a rozvoje odvětvových seskupení (tzv. klastrů) s cílem realizovat společné technické a technologické projekty, cenou nebo rozsahem příliš náročné pro jednotlivé firmy.

Klastr musí být z větší části tvořen malými a středními podniky, musí mít definovaný sektor působnosti a pevnou vazbu na výzkumně-vývojovou základnu a vzdělávací zařízení v podobě členství vysoké školy nebo výzkumného ústavu v klastru. Aby dosáhl na podporu z fondů EU, musí být klastr složen minimálně z patnácti na sobě nezávislých členů, přičemž jeho majoritní část (alespoň 60 procent členů) musí být tvořena malými a středními podniky. Klastr také musí zůstat otevřený novým členům.

ICT v podnicích

Program umožňuje získat prostředky na zavedení nebo rozšíření informačních a komunikačních technologií v malých a středních podnicích s cílem zvýšit jejich konkurenceschopnost.

Program ICT v podnicích je určen především pro podniky, které zatím málo využívají informační technologie. Proto lze dotaci získat i na projekty zaměřené na zavádění a rozšiřování outsourcingu IS nebo jeho částí, či na projekty opravdu základní, jako například připojení podniku k vysokorychlostnímu internetu, zřízení základní vnitropodnikové počítačové sítě nebo vytvoření webových stránek.

Program Eko-energie

Cílem programu je podpořit aktivitu podnikatelů v oblasti snižování energetické náročnosti výroby a spotřeby primárních energetických zdrojů. Program podporuje využití obnovitelných a druhotných energetických zdrojů, jakými jsou například výstavba a rekonstrukce zařízení na výrobu a rozvod elektrické energie a tepla, které k výrobě využívají vodu, biomasu a druhotné zdroje energie.

Druhým podporovaným typem projektů je zvyšování účinnosti při výrobě, přenosu a spotřebě energie.Mezi tyto projekty patří i zlepšování tepelně technických vlastností budov (s výjimkou rodinných a bytových domů), využití odpadní energie v průmyslových procesech a zvyšování energetické účinnosti zaváděním kombinované výroby elektřiny a tepla.

Program Poradenství

BRAND24

První výzva programu Poradenství I – Dotované poradenské služby je zaměřena na podporu malých a středních podnikatelů při využívání externích poradenských služeb. Úspěšní žadatelé si mezi sebe rozdělí 50 milionů korun, maximálně však 100 – 500 tisíc korun na jeden projekt. Žádost o dotaci může podat podnikající fyzická nebo podnikající právnická osoba.

Cílem aktuální výzvy poradenské služby je zlepšit kvalitu a dostupnost poradenských služeb, a tím zvýšit konkurenceschopnost malých a středních podniků. Podporu jemožné získat na poradenské činnosti z oblasti inovace produktu, inovace procesu, organizační inovace a marketingové inovace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).