Menu Zavřít

Programu na opravu paneláků chybějí peníze

18. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Pokladna programu Panel, ze kterého se čerpají dotace na opravy a modernizace panelových domů, bude brzy prázdná.

Od začátku dubna, kdy začalo letošní přijímání žádostí, jich Státní fond rozvoje bydlení dostal už kolem 1400. Uvedl to ředitel fondu Jan Wagner. „Finanční prostředky ještě nebyly zcela vyčerpány, ale brzy se tak stane,“ řekl. Vláda totiž pro letošní rok fondu na program Panel schválila jen 1,5 miliardy korun, tedy zhruba třetinu loňské částky.

BRAND24

Další peníze do programu Panel se snaží získat ministerstvo pro místní rozvoj. Ředitel odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Pavel Rakouš už dříve uvedl, že úřad usiluje o to, aby se rozpočet programu mohl navýšit až o tři miliardy korun. Jednání o navýšení rozpočtu Panelu však podle Wagnera ještě neskončila a dosud nejsou uzavřena. Opakuje se tak situace z předchozích dvou let, kdy se rozpočet programu navyšoval kvůli vyčerpání peněz ještě během druhého pololetí.

Nejasnosti kolem částky určené na opravy panelových domů způsobily, že fond začal žádosti o podporu přijímat až začátkem dubna. Zároveň snížil výši podpory ze čtyř na dvě procenta. Další zpřísnění podmínek pro udělování dotací na opravy paneláků podle Rakouše ministerstvo připravuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).