Menu Zavřít

Profit hostil podnikatele v Hradci Králové

16. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Série regionálních podnikatelských setkání týdeníku Profit pokračovala minulý čtvrtek v Hradci Králové. V tradiční baště místního Business Clubu, restauraci Duran, diskutovala zhruba čtyřicítka majitelů menších a středních firem se zástupci samosprávy. „Před pěti lety jsem se ještě dokázal v systému veřejných dotací vyznat.

Série regionálních podnikatelských setkání týdeníku Profit pokračovala minulý čtvrtek v Hradci Králové. V tradiční baště místního Business Clubu, restauraci Duran, diskutovala zhruba čtyřicítka majitelů menších a středních firem se zástupci samosprávy.

„Před pěti lety jsem se ještě dokázal v systému veřejných dotací vyznat. Teď už je ale tak nepřehledný, že to nezvládám. Jeden typ dotací je na jednom ministertvu, jiný na jiném, další zase na kraji. Přitom získat alespoň malou podporu je skoro nemožné. Zjišťuji, že stát vlastně nepotřebuji, podpořit mě nedokáže, jeho úředníci mě jen stále kontrolují a ždímou,“ řekl majitel Strojíren Rokytnice František Pácal, která se stal hvězdou celého odpoledne.

Podobným případným připomínkám čelili v Duranu kromě jiných člen rady Královéhradeckého kraje Jiří Vambera, předseda výboru pro regionální rozvoj Libor Mojžíš a náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. „Kdyby všichni úředníci pracovali tak špatně, jak říkáte, pak by nic nefungovalo. Tak zlé to s nimi zase není,“ oponoval například Vladimír Hulman z městského úřadu v Rychnově nad Kněžnou.

Jenže Pácal stál na svém: „Proč třeba parlament něco nedělá, nejlepší by asi bylo, kdyby nedělal nic,“ zlobil se na zákonodárce podnikatel, který vlastní kromě rokytnických strojíren také jablonecký Elitex a Despu v Chlumci nad Cidlinou. A hned dostal přímou odpověď. „Tak to je schizofrenní otázka, na jednu stranu chcete, abychom pracovali, na druhou abychom nedělali nic,“ hájil barvy parlamentu přítomný poslanec David Kafka (ODS).

BRAND24

Vzrušenou diskuzi přerušila tradiční tombola. Výherce cen od partnerů setkání, Živnostenské banky, CAC Leasingu a NLB Factoringu, vylosovala místostarostka Náchoda Pavla Maršíková.

Debata pak pokračovala v rámci rautu až do pozdních večerních hodin. Příští podnikatelské setkání se uskuteční 31. října v Jihlavě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).