Menu Zavřít

PROFIL: Central Group začínal u parcel, teď je značkou masového bydlení

22. 11. 2012
Autor: E15 Anna Vacková

Trhu s byty dominují v tuzemsku domácí developeři. Prosadit se vedle nich v první pětce dokázal jen stavitel ze Skandinávie Skanska Reality. První pozici, co se týče počtu projektů i prodaných bytů, už roky okupuje společnost Central Group. Ta má podle loňské analýzy Útvaru rozvoje hlavního města Prahy na pražském trhu 18procentní podíl, měřeno počtem bytů nabízených v aktuálních projektech. To je zhruba dvojnásobek proti největším konkurentům Skansce, Ekospolu a Finepu.

Central Group stojí a padá se svým zakladatelem Dušanem Kunovským. Jakkoli tento podnikatel tvrdí, že už dnes hlavně cestuje po světě, vedení drží pevně v rukou. Central Group začínala v devadesátých letech skupováním parcel a následným rozprodejem zasíťovaných pozemků pro rodinné domy, pak vznikaly první bytové projekty na okraji Prahy.

Značka Central Group se stala synonymem masového bydlení po spuštění projektu v Zahradním Městě, aktuálními lokalitami o stovkách nových bytů jsou komplexy ve Zličíně a Letňanech. Developer se soustředí výhradně na výstavbu v hlavním městě a okolí, jediným, a to nezdařeným, pokusem o expanzi do regionů byla před pár lety zamýšlená výstavba rodinných domů v Karlových Varech.

Podle vlastních údajů prodal Central Group za téměř 18 let na trhu přes devět tisíc bytů. Ani Kunovskému se ale nevyhnuly problémy s odbytem, a tak před pár dny ohlásil vstup na trh s nájemními byty. Spíš než o projekty nájemního bydlení, známé z Rakouska či Německa, jde o snahu zbavit se přebytků bytů určených k prodeji do osobního vlastnictví.

Ostatně Kunovského úspěch je dlouhodobě dílem promyšleného marketingu. Projekty zviditelňuje nejen skrze marketingové akce, kdy po nástupu finanční krize mezi prvními nabízel k bytu automobil zdarma, ale také je dokáže mediálně prodat v rámci svých dobrodružných výprav na severní pól či Rallye Dakar.

Za éry primátora Pavla Béma čile utužoval vztahy s magistrátem, což mu pomáhalo dosáhnout změn v územním plánu. Otazníky vzbudil v roce 2008 prodej desetiny Central Group účelově vzniklé švýcarské firmě Global Property Capital (GPC) za miliardu korun. Totožnost investora Kunovský nikdy neodhalil. Začátkem letošního roku pak akcie odkoupil zpět a GPC skončila v likvidaci.

Jediným zjevným šrámem, který pověst Central Group utrpěla, bylo přede dvěma lety zatčení výkonného ředitele Aleše Novotného, který byl Kunovského pravou rukou. Novotný zůstává ve vazbě a čelí obžalobě kvůli falšování faktur za účelem krácení daní. Hrozí mu až deset let vězení. Central Group se od jednání bývalého manažera distancovala.


Central Group

odkdy se datuje historie firmy: 1995

kdo je majitelem: Dušan Kunovský

počet zaměstnanců: 172

v jakých zemích firma působí: Česko

tržby: 1,9 miliardy korun (2011)

hospodářský výsledek: zisk 338 milionů korun (2011)


Čtěte také:

Dušan Kunovský: Poptávka se zvolna vrací k větším bytům, menších je na trhu dost

BRAND24

Rezidenční developeři se proměňují na holdingy

Dušan Kunovský: Z exotiky zpět do české reality


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).