Menu Zavřít

Profesorova zlatá vejce

28. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Chtěl jsem vidět fungování svých nápadů v praxi, říká akademik a úspěšný byznysman...

Celý podtitul:
Chtěl jsem vidět fungování svých nápadů v praxi, říká akademik a úspěšný byznysman August-Wilhelm Scheer

O akademicích se tvrdí, že neumějí podnikat. Výjimku potvrzující pravidlo představuje dlouholetý profesor Sárské univerzity August-Wilhelm Scheer (67), jenž dokázal vytvořit rovnou dvě poměrně úspěšné firmy: IDS Scheer a IMC. Větší z nich, softwarová společnost IDS Scheer, loni dosáhla obratu téměř 400 milionů eur a měla zákazníky ve více než 70 zemích světa včetně Česka. IDS Scheer vznikla v roce 1984 na půdě Institutu pro podnikovou informatiku při Sárské univerzitě. Za jejím rychlým růstem stojí zejména to, že se německému profesorovi podařilo jako jednomu z prvních převést do praxe modelování a řízení podnikových procesů.

Chtěl poznat praxi Co přimělo Scheera v polovině 80. let ke vstupu do světa byznysu? „Ve výzkumu se dostanete vždy jen k prototypu, ale nikdy nevidíte fungování svého nápadu v praxi. Proto jsem založil společnost, která vyvíjela a prodávala konečné produkty,“ řekl Scheer týdeníku EURO po své dubnové přednášce na Vysoké škole ekonomické v Praze. Přitom se domnívá, že prorazil právě díky svému dlouhodobému působení v akademické sféře. „Přednášel jsem velmi dynamický obor – informatiku. A vadilo mi kompletně předělávat přednášky po jednom nebo nanejvýš dvou semestrech. Proto jsem hledat způsob, jak popisovat a modelovat podnikové procesy, aby nezastarával a nebyl závislý na používané technologii nebo programovacím jazyku,“ vysvětlil Scheer. To se mu plně podařilo v roce 1992, kdy přišel s uceleným softwarovým nástrojem ARIS Toolset umožňujícím zevrubnou analýzu a popis podnikových procesů. Jeho uvedení výrazně urychlilo růst společnosti IDS Scheer, jež během několika let založila zahraniční zastoupení v mnoha zemích světa a v roce 1999 vstoupila na frankfurtskou burzu.

Krize naruby Přestože se v posledních dvou letech růst obratu IDS Scheer zpomalil řádově na procenta, tak podnikání společnosti vykazuje zajímavou stabilitu i v době hospodářských obtíží. „Za první tři měsíce tohoto roku jsme obdrželi historicky největší objem zakázek za celou dobu existence firmy,“ potvrdil týdeníku EURO Scheer s tím, že krize jeho společnosti naopak docela nahrává. „Všichni jsou otevřenější novým řešením a zároveň se hodně zaměřují na opatření s rychlými účinky.“ A domnívá se, že právě procesní řízení může podnikům sužovaným ekonomickou krizí pomoci. „Největší zájem je o snižování nákladů, zlepšování prodejních procesů a propojování procesů spojovaných firem. Také roste tlak na transparentnost procesů – to platí zejména v bankovnictví. Banky často ani nevěděly, co všechno mají za produkty,“ doplnil Scheer.

Česká základna Do Česka vstoupila firma IDS Scheer již v roce 1994, kdy začala nabízet své služby prostřednictvím tuzemské společnosti Comsoft, kterou nakonec plně odkoupila. Tuzemská pobočka nyní patří k největším zahraničním zastoupením IDS Scheer – v Česku má téměř dvě stovky konzultantů a řadu zákazníků. Kromě velkých společností z oblasti energetiky nabízí své služby i státní správě a samosprávě. Firma dokončila několik procesních auditů na ministerstvu obrany či ministerstvu spravedlnosti, historicky pracovala i pro Českou konsolidační agenturu a předloni získala několikaletou zakázku na agendový informační systém města Brna. „Česko zcela jistě dosahuje nejvyšší úrovně procesního řízení mezi státy někdejšího východního bloku. K tomu jistě přispívá vysoká úroveň vzdělanosti, silná průmyslová tradice a také mnoho zahraničních investorů, kteří se na procesní řízení zaměřují,“ míní Scheer, jenž má k Česku kladný vztah. Dvě desetiletí sem jezdí přednášet a na Západočeské univerzitě v Plzni v roce 1997 obdržel čestný doktorát. I proto IDS Scheer v Česku letos otevřela Centrum sdílených služeb, jež zajišťuje pro středo- a východoevropské pobočky společnosti účetnictví založené na platformě SAP. „V Česku máte na co navazovat. Nezapomeňte, že se zde narodil teoretik podnikového managementu světového významu Josef Schumpeter,“ uzavírá Scheer. Jeho firma Česko považuje za svoji základnu pro expanzi do další zemí střední Evropy.

BRAND24

* BOX (rozhovor)
August-Wilhelm Scheer Japonci se jezdí učit do Evropy
EURO: Jak vnímáte současný vývoj ekonomiky, lze očekávat odeznění krize v brzké době? SCHEER: Pomalu se blýská na lepší časy. Sdružení Bitkom pořádá mezi svými členy pravidelné průzkumy vnímání ekonomické situace. Zatímco do února se výsledky neustále zhoršovaly, tak březen přinesl naopak náznaky zlepšení. Věříme tedy, že dna krize bylo již dosaženo. Přitom si uvědomme, že krize představují v tržní ekonomice přirozený jev. Tato je možná hlubší, ale i po ní se zase vrátíme k růstu. EURO: Vaše společnost IDS Scheer působí v desítkách zemí světa. Jak se liší jednotlivé státy či regiony v úrovni procesního řízení? SCHEER: Jednoznačně vede Evropa, zřejmě i díky své tradici v oblasti přírodních věd a technickém myšlení. Podívejte se třeba na automobilový průmysl – například německým automobilkám se daří výrazně lépe než jejich americkým, a dokonce i lépe než japonským konkurentům. A přitom právě japonské firmy jako Toyota byly dlouho vzorem úspěšných korporací. Sám jsem principy japonského managementu vyučoval a najednou se chodí tamní firmy učit metody řízení do Evropy. Nyní například ke klientům IDS Scheer patří velké japonské korporace typu NEC. A například v Číně pracujeme na rozsáhlých projektech z oblasti ocelářského průmyslu společnosti Baosteel. EURO: Pohybujete se v IT branži, většina výzkumu a výroby v této oblasti však nyní probíhá mimo Evropu. Je tu nějaká šance, že se ta situace změní? SCHEER: Neexistují důvody, proč by Evropa neměla být úspěšná v oblasti IT – nezapomeňte, že tady byly počítače vynalezeny. Tuto pozici jsme však nedokázali udržet. Například Německo je jedním největších trhů světa v oblasti informační a komunikační techniky (ITC), ale v podstatě se zde tato technika nevyrábí. Nicméně šance na zlepšení určitě existují. Trh ITC je stále ve velkém pohybu. Příklady firem jako Google potvrzují, že zde nadále existují možnosti ke vstupu na trh. To platí zejména v oblasti softwaru nahrávaného přímo do přístrojů. Další příležitostí je software z oblasti zabezpečení a řízení spotřeby energie. Dnešní doba stále nabízí fascinující možnosti. V předchozích stoletích nebyly tak rychlé změny možné – chudé vrstvy společnosti zůstávaly nemajetné po staletí, nyní naopak během krátké doby vznikají či naopak zase zanikají velké firmy a majetky. *

BOX
August-Wilhelm Scheer (67)
Dlouholetý profesor Sárské univerzity, při níž založil Institut pro informační systémy a vedl jej do roku 2005. Dlouholetý člen dozorčí rady společnosti SAP v roce 2003 obdržel německou cenu za výzkum společnosti Philip Morris, o dva roky později Cenu Ericha Gutenberga a německý kříž Řádu za zásluhy první třídy. Od roku 2007 je prezidentem Německého svazu informatiky, telekomunikací a nových médií (Bitkom). Ve volném čase hraje na saxofon; vystoupil několikrát i v pražských jazzových klubech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).