Menu Zavřít

Profesora Makaria střídá Pěgřímek

28. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Nový šéf ČBÚ má blízko ke skupině ČEZ

Novým předsedou Českého báňského úřadu se stal Ivo Pěgřímek (43). Do funkce ho minulý týden jmenovala vláda. Dosavadní předseda profesor Roman Makarius (69) odchází na vlastní žádost kvůli věku. „Jsem připraven i po odchodu z funkce dát státním orgánům k dispozici své zkušenosti z více než padesátiletého působení v hornictví,“ napsal Makarius v abdikačním dopise premiérovi Mirku Topolánkovi (EURO 11/2008).
Pěgřímek vystudoval hlubinné dobývání ložisek na Hornicko-geologické fakultě Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě (1983 až 1987), o deset let později si na VŠE v Praze doplnil manažerské vzdělání.
Od roku 1984 pracoval 20 let v OKD nejdříve jako vedoucí závodu Dolu J. Fučíka, poté byl sedm let hlavním inženýrem v Dole Paskov. V roce 2005 krátce působil v důlní firmě KR Ostrava jako zástupce ředitele. V posledních dvou letech byl majitelem a jednatelem soukromých společností After mining (likvidace vyřazených důlních děl) a Č. U. d., která byla dodavatelem pro OKD.
Úřad především vykonává vrchní dozor nad veškerou hornickou činností.
Ze životopisu Pěgřímka vyplývá, že má dobré vztahy s OKD. Podle informací týdeníku EURO jeho jmenování předcházela konzultace s některými důlními firmami a se Skupinou ČEZ.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).