Menu Zavřít

Profese - Kontakty - Informace

30. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Veterinární odbavení na Cínovci lepšíPo dlouhé rekonstrukci prostor k odbavení na hranicích s Německem na Cínovci bude i normálně fungovat veterinární odbavování zásilek veterinárního zboží. Změna k lepšímu začíná datem 1. července 2003. Každý pracovní den Pohraniční veterinární stanice Cínovec začíná odbavování v 6.

Veterinární odbavení na Cínovci lepší

Po dlouhé rekonstrukci prostor k odbavení na hranicích s Německem na Cínovci bude i normálně fungovat veterinární odbavování zásilek veterinárního zboží. Změna k lepšímu začíná datem 1. července 2003. Každý pracovní den Pohraniční veterinární stanice Cínovec začíná odbavování v 6.30 a končí v 17.30. Navíc je možné odbavovat i v sobotu od 7.30 do 17.30 a v neděli odpoledne od 15.30 do 19.00 hodin. Vzhledem k velkému provozu budou i tři dny v týdnu noční služby, a to v úterý a čtvrtek od 18.30 do 5.30 a v pátek od 18.30 do 6.30. Státní veterinární správa ČR se podle Milana Sehnala, vedoucího Odboru veterinární ochrany státního území a zahraničních vztahů, tímto opatřením snaží vyhovět požadavkům dopravců veterinárního zboží. Jelikož se radikálně rekonstrukcí zlepšily podmínky, bylo možné přikročit k úpravě i pracovní doby. Připomínáme, že též padá omezení, které platilo dosud, a to, že zatím bylo možné odbavovat jen lehčí nákladní vozy. Nyní tonáž nerozhoduje.

Pravidla EU a Visegrád

Mezinárodní visegrádský fond finančně podpořil projekt Krajské hospodářské komory Olomouckého kraje, který připravila společně s Regionální slovenskou obchodní a průmyslovou komorou v Žilině, polskou Regionální obchodní a průmyslovou komorou v Bielsko-Biala a maďarskou Regionální obchodní a průmyslovou komorou v Szegedi. Tento projekt nazvaný V4 COOPERATION - GATEWAY TO EU II je pokračováním již realizovaného projektu těchto čtyř komor v roce 2002. Letošní projekt se zaměřil na pravidla EU týkající se kvality výrobků a služeb, jež budou muset splňovat podnikatelské subjekty v zemích Visegrádské čtyřky (V4) po jejich připojení k EU. Volný pohyb zboží mezi členskými zeměmi EU je základním faktorem jednotného vnitřního trhu. Rozdílné technické normy na výrobky v zemích V4 mohou být překážkou volného obchodu. Proto musí kandidátské země harmonizovat tyto normy, aby eliminovaly tento druh bariéry. Letos v květnu se v polském Szczyrku uskutečnila první část projektu na uvedené téma - mezinárodní konference, které se zúčastnilo kolem stovky firem ze zemí Visegrádu a jejímiž hlavními tématy byly informace o certifikátech CE, vzájemné uznávání certifikátů v členských zemích EU a novinky v systémech řízení jakosti firem pro zvýšení konkurenceschopnosti firem. Na tuto konferenci naváže v říjnu letošního roku další konference, která se uskuteční v maďarském Szegedi a jejím ústředním tématem bude vývoj dopravní infrastruktury a logistiky v zemích Visegrádu po jejich vstupu do EU. tel: 581 210 205, e-mail:hkprerov@iweb.cz

Regionální sdružení rozvoje lidských zdrojů

V první polovině června se na Krajském úřadu Olomouckého kraje konala ustavující valná hromada nově vznikajícího Regionálního sdružení rozvoje lidských zdrojů, které navazuje a vzniká spojením krajské pobočky Asociace institucí vzdělávání dospělých České republiky (AIVD ČR) a Regionální rady pro další vzdělávání (RRDV). Obě instituce již řadu let tradičně na podzim organizují známé a populární „Týdny celoživotního vzdělávání“. Sdružení bude vedle vzdělávací funkce nabízet a realizovat kvalifikované služby související s rozvojem regionální vzdělanosti v rovině iniciační, analytické, informační, poradenské, metodické, organizační, koordinační, evaluační a inovační. e-mail:sdruzeni@psnet.cz

Miliony pro jihomoravské firmy

Celkem 31 milion korun dotací získají jihomoravské firmy ze Sektorového operačního programu průmysl (SOP). Obchodní a hospodářská komora Brno (OHK Brno), jako výkonná agentura tohoto předstrukturálního fondu EU, připravila s 13 firmami rozvojové projekty pro posílení konkurenceschopnosti. Tento výsledek představuje trojnásobný objem ve srovnání s ostatními kraji. Tato informace zazněla na XXIV. Podnikatelském setkání firem komory. Na něm byl zároveň představen také projekt Informačních míst pro podnikatele, v jehož rámci bude vytvořeno 11 míst informujících podnikatele o přípravě na EU v tzv. pověřených obcích. Dvě z těchto středisek již fungují v Brně a ve Slavkově, od června bude firmám i jednotlivcům k dispozici informační místo na MMB na Malinovského náměstí.

Klatovský Podnikatelský karafiát

Okresní hospodářská komora Klatovy pořádá od 11. do 13. července již 9. ročník regionální prodejní výstavy Podnikatelský karafiát. Místem konání je zimní stadion v Klatovech. Mottem letošního ročníku je „Partnerství v EU“. Výstavu každoročně navštíví přes 5000 návštěvníků, mezi zahraničními vystavovateli jsou firmy z Německa, Francie a Itálie. Pravidelně se účastní partnerské komory z bavorského příhraničí. tel: 376313251, e-mail: info@ohkklatovy.cz

Program přeshraniční spolupráce

Regionální hospodářská komora Poohří informovala o vyhlášení programu přeshraniční spolupráce PHARE CBC Společný fond malých projektů v česko-německém příhraničním regionu. Program je zaměřen na projekty typu „People-to-people“ a ostatní měkké projekty - projekty neinvestiční povahy zaměřené na rozvoj kulturní spolupráce mezi sousedními regiony, přeshraniční aktivity mládeže, posilování místní demokracie, akce zaměřené na místní a regionální socioekonomický rozvoj prostřednictvím podpory spolupráce podnikatelů, vzdělávací aktivity pro instituce a jednotlivce působící v místním/regionálním rozvoji, v místní samosprávě a v organizacích veřejného zájmu, aktivity zvyšující informovanost veřejnosti, rozvoj cestovního ruchu, specifické problémy životního prostředí v regionu, atd. Minimální částka grantu na 1 projekt je 1000 eur, maximální částka je 50 000 eur. Maximální část nákladů na projekt, jaká může být hrazena z fondů EU, činí 90 %. Žadateli mohou být například města a obce, vyšší územně správní celky (kraje), euroregiony, sdružení právnických osob (např. mikroregiony), organizace založené nebo provozované obcemi, profesní komory, školy a jiné vzdělávací instituce, nadace, obecně prospěšné společnosti, občanská sdružení, jiné nevládní organizace atd.

BRAND24

Odložená mise

Ministr zahraničí Cyril Svoboda se rozhodl odložit cestu do čtyř států střední Asie, plánovanou v termínu 29. 6.-3. 7. 2003. Současně potvrdil zájem o spolupráci s Komorou SNS při organizaci podnikatelské mise do tohoto regionu v termínu, který bude MZV s partnery dojednávat diplomatickou cestou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).