Menu Zavřít

Produkční ceny jsou v deflaci...

18. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Ceny výrobců se v meziročním srovnání pohybují v hluboké deflaci. V červenci poklesly o 0,6 %. Oproti minulému měsíci poklesly o 0,2 %. Trh přitom v průměru očekával, že v meziměsíčním srovnání zůstanou na nule. Ceny v průmyslu jsou v deflaci již rok a půl. Může za to především potravinářství, kde jsou ceny o 1,5 % nižší než loni.

Druhým „viníkem“ jsou pak ceny rafinérských výrobků a koksu. U dovážených surovin, jako je ropa, se totiž v posledních měsících projevuje slabý dolar, který korunovou cenu těchto surovin snižuje. Do budoucna očekáváme, že ceny průmyslových výrobců mírně porostou. Z deflace by se tak mohl průmysl vymanit již na přelomu roku. Důvodem bude postupný růst cen potravin a dražší dovážené suroviny. Za růstem cen potravin bude podle nás stát i slabá letošní úroda. Současnou vlnu veder tak můžeme označit za proinflační faktor.

BRAND24

… a obchodníkům rostou tržby

Maloobchodní tržby dosáhly v červnu oproti stejnému období loňského roku růstu 7,5 %, což bylo více, než se v průměru očekávalo (4,9 %). Je to nejvyšší růst za posledních 19 měsíců. V e druhém čtvrtletí vzrostly tržby ve službách meziročně o 4,2 %. Tahounem se staly i zde prodeje automobilů a pohonných hmot. Motoristický segment trhu tak rostl o 8,8 %. Téhož výsledku dosáhly i tržby ve spojích. Ty by byly ještě daleko vyšší, kdyby sem nepatřily i poštovní služby, kde jsme zaznamenali pokles o 2,3 %. Samotné tržby v telekomunikacích totiž rostly o 10,3 %. K poklesu tržeb došlo naopak v pohostinství a ubytování (-2,5 %). Sektor ubytování je negativně ovlivňován domácími i zahraničními faktory, což mu snížilo tržby o 9,4 %. Se silnější korunou totiž Češi jezdí více do zahraničí. Negativně působí i vysoká nezaměstnanost, protože mnozí si odřeknou i domácí dovolenou. Kromě toho celosvětový turistický průmysl zažívá složité časy, a to se projevuje i u nás.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).