Menu Zavřít

Producenti mléka získají dotaci 800 milionů korun

22. 3. 2010
Autor: profit

Producenti mléka dostanou do konce roku 2012 dotaci ve výši kolem 800 milionů korun. Peníze mají pomoci chovatelům dojnic, které dlouhodobě trápí nízké výkupní ceny mléka.

Autor: Jakub Stadler

Vláda dnes schválila návrh Ministerstva zemědělství, který má poskytnutí peněz umožnit. Přesun peněz v rámci balíku dotací určených pro české zemědělství povolilo loňské nařízení EU. Unie členským státům umožnila využít až 3,5 procenta finančních prostředků na základní zemědělskou dotaci pro ekonomicky citlivé druhy zemědělské činnosti. Česko se rozhodlo tyto peníze poskytnout producentům mléka.

BRAND24

Zvláštní dotace je určena farmářům, u nichž příjmy z prodeje mléka v loňském roce dosáhly 15 a více procent celkových příjmů z prodeje zemědělských komodit. U zemědělců s podílem produkce mléka na celkových příjmech vyšším než 30 procent bude sazba dvojnásobná.

Podle údajů Agrární komory v důsledku pádu výkupních cen mléka loni farmáři utržili o více než šest miliard korun méně než předloni. Řada chovatelů redukovala svá stáda, či s mléčnou produkcí úplně skončila. Již začátkem měsíce kabinet mléčným farmářům schválil pomoc ve výši 150 milionů korun. Peníze jsou součástí balíčku 300 milionů eur (zhruba 7,6 miliardy korun), které loni na podzim vyčlenila unie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).