Menu Zavřít

Prodloužení zkušební doby

9. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Se zaměstnancem jsme uzavřeli pracovní smlouvu na dobu určitou s tříměsíční zkušební dobou. Teď bychom se stejným zaměstnancem znovu chtěli uzavřít pracovní smlouvu na dobu určitou, opět s tříměsíční zkušební dobou. Připouští takovou možnost zákoník práce?

Se zaměstnancem jsme uzavřeli pracovní smlouvu na dobu určitou s tříměsíční zkušební dobou. Teď bychom se stejným zaměstnancem znovu chtěli uzavřít pracovní smlouvu na dobu určitou, opět s tříměsíční zkušební dobou. Připouští takovou možnost zákoník práce?

Ve vaší otázce bohužel chybí podstatná informace, zda chcete novou pracovní smlouvou bezprostředně navázat na dosavadní smlouvu, či zda zaměstnance znovu přijímáte po nějaké delší době. Stejně tak chybí informace, zda dosavadní smlouvu ukončíte ihned po skončení zkušební doby, nebo zda už zkušební doba dávno skončila. Nicméně rozdělím vaši otázku na dvě části, které je nutno posuzovat samostatně:

1. Zákoník práce zakazuje, aby opakovaným sjednáváním pracovního poměru na dobu určitou byly zaměstnanci bezdůvodně odpírány výhody, které mu přináší poměr na dobu neurčitou. Stanoví proto, že pracovní poměr na dobu určitou mezi týmiž účastníky lze sjednat (nebo prodlužovat) celkem na dobu nejvýše dvou let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru. To platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi týmiž účastníky. Jedině pokud od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba delší než šest měsíců, počítá se výše uvedená dvouletá lhůta „nanovo“.

2. Zkušební doba může být sjednána maximálně na tři měsíce. Nelze ji dodatečně prodlužovat, a to ani tehdy, byla-li původně sjednána zkušební doba kratší (třeba měsíční) a zaměstnavatel ještě není rozhodnut. Pokud byste bezprostředně po skončení jedné zkušební doby ukončili se zaměstnancem smlouvu a ihned s ním uzavřeli novou, bylo by to s nejvyšší pravděpodobností považováno za obcházení zákona a nepřípustné prodloužení zkušební doby. Výjimkou by mohla být snad jen situace, kdy by nová pracovní smlouva byla uzavřena na jinou činnost než ta původní, nejednalo by se tedy o faktické pokračování poměru. Nicméně zde se předpokládá, že když například povyšujete už otestovaného pracovníka, znáte již dostatečně jeho schopnosti a na nové pozici tedy není potřeba další zkušební doby. Upozorňuji také, že úřady takové případy posuzují podle faktického stavu, nikoliv podle formálního znění smlouvy. Jinými slovy: Pokud by pracovní náplň zaměstnance zůstala stejná a pouze by se změnil název funkce, jednalo by se o obcházení zákona.

BRAND24

Podobně je tomu i v případě, že by nová smlouva se zkušební dobou (na stejnou činnost) byla uzavřena až dávno poté, co skončila předchozí zkušební doba. Navíc byste asi těžko vysvětlovali, proč chcete znovu testovat zaměstnance, kterého už jste jednou vyzkoušeli. Úřady by to opět mohly posuzovat jako obcházení zákona (pokus těžit z toho, že ve zkušební době můžete rozvázat pracovní poměr i bez uvedení důvodu). Šanci byste měli snad jen v případě, pokud by mezi skončením předchozího pracovního poměru a začátkem nového uplynula delší doba - zde by se dalo argumentovat, že znovu chcete vyzkoušet zaměstnance, zda se mezitím „nezměnil“.

Mgr. Zdeněk Bauer, právník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).