Menu Zavřít

Prodej a nákup bytu nejlépe s právníkem

5. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Věcné i formální posouzení nemovitosti je poměrně složitý procesProdej nebo koupě bytu či domu není jednoduchou záležitostí. Je proto dobré využít služeb právníků, či renomovaných realitních kanceláří, které obvykle nabízejí kompletní servis.Pokud se však zájemce o koupi rozhodne pro samostatný nákup bytu, čeká ho poměrně složitý proces.

Věcné i formální posouzení nemovitosti je poměrně složitý proces

Prodej nebo koupě bytu či domu není jednoduchou záležitostí. Je proto dobré využít služeb právníků, či renomovaných realitních kanceláří, které obvykle nabízejí kompletní servis.

Pokud se však zájemce o koupi rozhodne pro samostatný nákup bytu, čeká ho poměrně složitý proces. „Především by se měl nejprve seznámit s okolím nemovitosti, kterou chce koupit, případně i budoucími plány na rozvoj dané lokality. Blízkost hlučné provozovny či plánovaná stavba dálnice ho patrně od koupi odradí,“ říká odborník na bytové právo Karel Remeš. Následovat by měla řádná prohlídka dané reality, která by měla odhalit všechny nedostatky. Kupec by se měl seznámit zejména se stavem a stářím domu, jeho technickým stavem, orientací bytu, způsobem vytápění a podobně.

Pozor na vlastnictví

Podle Remeše je velmi důležité ještě před samotným sepsáním kupní smlouvy znát veškeré vlastnické vztahy k dané nemovitosti, to znamená přesně vědět, komu dům či byt patří a zda ho prodává jeho skutečný vlastník, nebo osoba či firma pověřená skutečným vlastníkem. „Je nutné zajít na katastrální úřad, kde je možné vlastníka nemovitosti zjistit z katastru nemovitostí. Tam by také mělo být zapsáno, zda dům či byt náhodou není v zástavě,“ upozorňuje Remeš. Ten zároveň doporučuje, aby i v případě, že kupující použije služeb právníka či nějaké realitní kanceláře, se alespoň v případě potvrzení oprávněného vlastnictví bytu na právníka obrátil.

Pozor na konkurz

Další riziko hrozí v případě, že dům či byt je majetkem společnosti, která je v konkurzu. Tato fakta si může kupující zjistit z obchodního rejstříku. Pokud jsou tedy všechny záležitosti týkající se stavu nemovitosti a jeho vlastnictví v pořádku, může se přistoupit k sepsání samotné kupní smlouvy. Remeš doporučuje, aby vždy byla sepsána tzv. svěřenská smlouva. Ta totiž řeší jednu z nejrizikovějších operací při podobné transakci, a sice předání peněz. V případě platby bez této smlouvy nebo platby tak „na ruku“ hrozí kupujícímu to, že přijde jak o peníze, tak i o kupovanou nemovitost. Svěřenská smlouva počítá se zřízením svěřenského účtu, kam kupující složí peníze do doby, než je zapsán do katastru nemovitostí jako nový vlastník nemovitosti. Teprve v tom okamžiku se stává právoplatným majitelem a může peníze převést na účet prodávajícího.

Daň z převodu platí prodávající

Prodejce čeká ještě jedna povinnost. Po obdržení částky za prodej nemovitosti musí do 30 dnů zaplatit daň z nemovitosti. Ta je 5 % ze znalecké (odhadní) ceny prodávané nemovitosti, kterou si tedy musí prodejce rovněž zajistit. Pokud navíc prodává dům či byt, který není starší dvou let, musí příjmy z jeho prodeje zahrnout do daňového přiznání. Ostatní poplatky jdou většinou na vrub kupujícího, pokud se samozřejmě strany nedohodnou jinak. Notářské ověření podpisu stojí 30 Kč, výpis z katastru nemovitostí 100 Kč, výpis z obchodního rejstříku 70 Kč. Nejdražší je právní asistence při celé transakci. Její cena se obvykle odvíjí od zkušenosti a známosti daného právníka - obvykle se pohybuje v relacích od několika set do několika tisíc korun za hodinu či za jeden právní úkon.

CO JE DOBRÉ UDĚLAT

* seznámit se důkladně s cenami, obchodními podmínkami služeb a celkovým renomé právníků a realitních kanceláří, jejichž služeb chcete využít

* seznámit se s technickým stavem kupované nemovitosti, jejím okolím a rozvojovými plány dané lokality

* nemovitost posuzovat i z hlediska času (např. bude-li uživateli vyhovovat i ve stáří)

* zmapovat vlastnictví dané nemovitosti, vyžádat si výpis z katastru nemovitostí

* dohodnout se s prodávajícím, kdo připraví smlouvu

BRAND24

* trvat na uzavření svěřenské smlouvy

* seznámit se s podmínkami smlouvy navrhované prodávajícím

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).