Menu Zavřít

Proč zrušit stavební spoření

19. 8. 2010
Autor: Euro.cz

Manažerský panel

BRAND24

Stavební spoření je snad nejmilovanější finanční produkt v České republice. Zároveň však nejhloupější. Nebojme si to přiznat.
Americké státní hypoteční agentury Freddie Mac a Fannie Mae byly symbolem finanční krize v roce 2008. Zdejší stavební spoření funguje podobně absurdně. Státní příspěvky platí z daní všichni občané ČR, užitek přinášejí jen části z nich. Ti nejchudší stejně nespoří, ty bohatší státní příspěvek nevytrhne.
Představte si, že v Poslanecké sněmovně leží návrh zákona, který zavede novou daň. Vláda plánuje získaný výnos posílat zpět občanům na účty, tedy těm, kteří si konto založí u některých bank a pošlou na něj ročně zlomek průměrné mzdy. Připadá vám to absurdní? Stavební spoření v České republice nefunguje jinak.
Zavedení stavebního spoření na počátku devadesátých let dávalo smysl. Stejně jako zdůvodnění, proč podporovat neúčelové spoření. Do systému je prostě potřeba dostat více peněz. Jenže tento model se již přežil, přiznejme si to. Dnes je celý systém stavebního spoření jen složitým přerozdělovacím mechanismem, na němž nevydělávají občané České republiky ani stát, ale pouze stavební spořitelny, tedy několik německých rodin.
Mimořádná obliba stavebního spoření má ještě jeden negativní důsledek: Češi se za dvacet let nenaučili využívat nástroje kolektivního investování či jiné produkty kapitálového trhu v dostatečné míře. To je možná méně viditelný, ale v kontextu debat o penzijní reformě poměrně bolestivý problém. Opět se ukazuje, že nepřirozené konstrukce se státní intervencí nadělají na finančních trzích více škody než užitku.
Betonářská lobby bledne vedle té stavebněspořitelní. Pánové z jihu Německa nás teď přesvědčují, že stavební spoření je nejlepší způsob, jak se zajistit na důchod. Hmmm… Co kdyby penzijní fondy financovaly výstavbu dálnic? Nebo fond pro podporu kinematografie zaplatil nový most v Chrastavě? Absurdní, hloupé, arogantní? Ne, vítejte ve světě stavebního spoření. Konceptu, který nikde na světě neexistuje. Až na pár prolobbovaných výjimek ve střední Evropě: v Německu, Rakousku, na Slovensku a v Česku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).