Menu Zavřít

Proč píšeme panu ministrovi

1. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Účtenková fraška trvá už měsíc, její příběh by lépe nevygradoval ani Shakespeare. Podnikatelé mají od premiéra Paroubka slíbeno, že paragonové delirium na podzim skončí. Vicepremiér Jahn vyzývá finanční úřady, aby byly na podnikatele v mezidobí hodné.

Ty vydávají prohlášení, že vůbec nemají s účtenkami co společného, ať jsou tolerantní živnostenští úředníci. Ti zase říkají, že sice budou laskaví, ale že stejně kontroly může provádět jen Česká obchodní inspekce. Nechť je tedy hodná ona!

ČOI je sice schopná virtuálně nakupovat a chytat nepoctivce na švestkách, nemůže ale zase za paragony živnostníky pokutovat. To prý můžou dělat jen finanční úřady. Kruh se uzavírá, diváci žasnou. Tohle je sociálnědemokratické zjednodušování byznysu? Ne, je to ostuda.

Proto se naše redakce minulý týden rozhodla k pokusu. Zaslali jsme otevřený dopis ministru průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi, aby jeho úřad jako „metodický vedoucí“ živnostenských úředníků jasně řekl, zda účtenkové kontroly chodit budou, nebo nebudou. K dopisu se přidalo i Sdružení podnikatelů a živnostníků České republiky. Snad nám ministr odpoví a udělá ve věci alespoň dočasně jasno. Sám o sobě ale nápravu zjednat nemůže, zákon je oprávněn změnit jen parlament. Nadějný je páteční návrh Senátu, díky němu by mohla sněmovna věc projednat už v polovině srpna. Kéž horké počasí nezastře mysl poslanců a paragonová komedie skončí.

BRAND24

Foto popis|

O autorovi| Erich Handl, šéfredaktor

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).