Menu Zavřít

Proč není sháňka po irácké ropě

8. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Z aukce na sklonku června odešlo mnoho velkých ropných společností,...

Celý podtitul:
Z aukce na sklonku června odešlo mnoho velkých ropných společností, protože podmínky vlády byly velmi přehnané

Od roku 1972, kdy byla znárodněna irácká ropná pole, se do země zmítané válkou, jejíž ropné rezervy ve výši 115 miliard barelů jsou třetí největší zásobárnou na světě, nemohl dostat celosvětový ropný průmysl. Od aukce 30. června v Bagdádu se očekávalo, že konečně stanoví podmínky, podle nichž Irák a velké ropné firmy společně oživí velmi zanedbaná pole v jižním Iráku a budou sklízet obrovské zisky. Jenže zatím uzavřely smlouvu pouze společnost BP a její partnerská firma China National Petroleum Corporation. Obě souhlasily, že ztrojnásobí těžbu na nejvýznamnějším poli v Rumajle. Práva na sedm dalších ropných a plynových polí zatím kupce nepřilákala. Velké ropné společnosti couvly před tvrdými iráckými podmínkami pro dělení výnosů. „To je pro Iráčany velmi velké zklamání,“ říká Samuel Ciszuk, analytik společnosti IHS Global Insight v Londýně. Když aukce končila, ropný ministr Husajn Šahristání prohlásil, že rozhovory, které uvízly na mrtvém bodě kvůli několika polím, se teď přesunou do vlády. Na e-mail žádající o komentář Šahristání nereagoval. Proč aukce nebyla úspěšnější? Velké firmy se snaží získat důvěru Iráčanů tím, že od pádu Saddáma Husajna v roce 2003 školí ropné techniky a nabízejí další pomoc. Přesto krajní nacionalismus a strach z politického odporu způsobily, že Bagdád si dává nesmírný pozor, aby se nenechal obalamutit. Takže Iráčané byli nekompromisní. Energetická poradenská firma Wood Mackenzie z Edinburghu si myslí, že BP musí na důkladnou prohlídku Rumajly vynaložit patnáct až dvacet miliard dolarů včetně 500 milionů za podpis smlouvy vládě. Iráčané budou platit společnosti BP ubohé dva dolary za barel ropy, kterou Britové budou těžit nad současnou produkci pole ve výši jednoho milionu barelů denně. S ohledem na rizika je to od Bagdádu nízká nabídka: společnost BP chtěla 3,99 dolaru za barel. ExxonMobil požadoval 4,80 dolaru, než odešel. Podle iráckých podmínek by se s velkými společnostmi zacházelo jako se smluvními zaměstnanci, a ne jako s plnoprávnými kapitálovými partnery, jimiž chtěly být. Zvláštní na této situaci je to, že spousty ropných obchodů už někteří Iráčané uzavírají. Kurdové v severním Iráku nabízejí ropným společnostem, jež investují v jejich regionu, aby zkusily objevit velká pole a nechaly si deset až patnáct procent ze zisku.

KURDSKÉ OBCHODY
Bagdád neuznává právo Kurdů na sepisování takových smluv. Přesto se v zemi objevili menší hráči, kteří se nebojí nejasných poměrů. Nezávislé firmy jako norská DNO International, turecká Genel Enerji a společnost Addax Petroleum se sídlem v Calgary otevřely v Kurdistánu nová pole Tawke a Tac Tac, která mohou mít dohromady několik stovek milionů barelů. Britská firma Heritage Oil nedávno objevila pole, kde by podle jejích odhadů mohlo být 2,3 až 4,2 miliardy barelů. Dne 9. června firma Heritage souhlasila, že bude fúzovat se společností Genel za 2,4 miliardy dolarů v akciích Heritage. „Jde o vytvoření regionálního obra,“ prohlašuje Paul Atherton, finanční ředitel Heritage. Dne 25. června čínská společnost Sinopec souhlasila s akvizicí firmy Addax za 7,2 miliardy dolarů. Je možné, že Bagdád, i když je oficiálně proti kurdským obchodům, začíná zpívat jinou písničku. Dal Kurdům povolení, aby posílali ropu do světa napojením na ropovod, který vede přes sousední Turecko. Bagdád na oplátku dostává za přepravovanou ropu významnou část tržeb. Při slavnostním otevření ropovodu Áští Haurámí, ministr přírodních zdrojů Kurdské regionální vlády, ohlásil ambiciózní plány na zvýšení kurdské produkce na milion barelů denně. Rovněž vyčinil Bagdádu za to, že špatně spravuje ropná pole země. „To nesmí pokračovat,“ prohlásil.

***

/popisek v pravém dolním rohu foto na s. 30 uprostřed/ Irácký prezident Džalál Talabání (vlevo) se připojuje se kurdskému prezidentovi Masúdu Barzánímu, aby zahájili vývoz ropy přes Turecko

/text šedého boxu na s. 30 dole/
115
Ropné rezervy Iráku v miliardách barelů
Pramen: BP Statistical Review of World Energy

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

PŘEKLAD: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).