Menu Zavřít

Proč firmy odcházejí za lepším?

18. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Nokia v Německu určitě nezůstane ze soucitu. Byznys je prostě byznys.

Nokia se rozhodla uzavřít továrnu v německé Bochumi. Tímto krokem připraví o práci více než 2200 lidí. Finský výrobce mobilních telefonů má určitě podstatné důvody pro to, aby svou výrobu přesunul do nového členského státu Evropské unie, konkrétně do Rumunska. Podle tiskové mluvčí Nokie Arji Suominenové není výroba v Bochumi konkurenceschopná. Pokud jsou tyto důvody ty hlavní, pak se Nokia chová jako každý jiný podnikatel. V rámci možností hledí na co možná nejnižší náklady. Dovolím si předpovědět, že snahy německých politiků, odborářů i samotných zaměstnanců udržet Nokii v Německu se v tomto případě absolutně minou účinkem. Nokia tam určitě nezůstane ze soucitu. Byznys je prostě byznys.

Nokia dostala v Německu v roce 1995 subvenci ve výši 100 milionů eur a nyní je obviňována, že „se odvděčuje“ odstěhováním výroby do Rumunska. Nepochybuji, že o přidělení subvence rozhodovali především politici. Možná jiní, než kteří dnes rozhořčeně prohlašují, že Nokiu už nechtějí v domě vidět. To ale nic nemění na faktu, že místo spílání Nokii by se spíše měli co nejrychleji zamyslet nad podmínkami, způsobem a důvody poskytování dotací a podpor soukromým subjektům.

BRAND24

Zaměstnanci, kteří stávkují a blokují vstup do budovy, pláčou na špatném hrobě. Spílat by neměli tomu, kdo racionálně využívá otevřený trh, ale tomu, kdo nastavil takové podmínky, že Nokia shledala atraktivnější lokalitou jiný stát. Bohužel jsem zatím nezaznamenal od německých odborářů dotazy na zodpovědné německé politiky ve stylu: co uděláte, aby se tato situace neopakovala? Jak jsou nastaveny podmínky nyní, aby se z našich daní neplatilo někomu, kdo za pár let opět odejde jinam?

Praxe ukazuje, že se jedná o neudržitelný vývoj v celé Evropě. Jednoduché montážní práce se přesouvají do států s levnější pracovní silou. Týká se to i Česka. Je třeba být na takové opouštění ze strany investorů připraveni a naše vláda by měla ve svém středně či dlouhodobém plánu, rozvržení a cílení investičních pobídek vidět ne za jeden, ale nejlépe za dva rohy. Budiž nám v tom přesun finské Nokie z „drahého“ Německa do „levnějšího“ Rumunska varováním.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).