Menu Zavřít

Proč Česku hrozí nedostatek techniků?

26. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Strojírenství v našem regionu zažívá nevídaný rozmach. Od severní hranice až daleko za Pardubice jsou odborníci ve strojírenství naprosto nedostatkovým zbožím. Někteří lidé mají sklony dnešní situaci zlehčovat tvrzením, že až se posune výroba aut na východ, nebudou mít technici uplatnění.

Realita je však zcela jiná.

Mnohé firmy se zabývají naprosto unikátní výrobou. Jedná se například o výrobu převodových soustrojí pro energetiku, metalurgii, cementárny, důlní průmysl, transport kapalin, dále výrobu převodovek pro kolejová vozidla, lodních převodovek či nejrůznějších secích a kypřicích strojů. Ale i zařízení na zpracování olejnatých semen, pásové řetězové a modulární dopravníky, elevátory, válečkové tratě, šnekové dopravníky, spirálové podavače, třídicí linky a mnoho dalších.

Nejde přitom dnes předjímat, jaký technický pokrok nás v nejbližších letech čeká. Čechy byly ve své historii vždy na špici v kvalitě strojírenských výrobků. Strojírenství zde má svoji tradici a přes velmi krátkou stagnaci na počátku devadesátých let se neustále rozvíjí.

Hospodářská komora, firmy, podnikatelé, ale i úřady práce již více než deset let marně volají po změně a větší podpoře technických oborů. Pokud se nezmění přístup k technikům a technickým oborům všeobecně, hrozí mnohým firmám za velmi krátký čas generační problém. Přitom z hlediska ekonomiky je důležité vyrobit a prodat, nejlépe v zahraničí. To se dnes daří. V mnohých firmách s vypětím všech sil plní zakázky, přestože se potýkají s nedostatkem technických zaměstnanců.

CONTENT24

Hospodářská komora se snaží apelovat na rodiče a výchovné poradce pro volbu povolání. Pokud se letos nepodaří naplnit technické obory v technických školách, ztratíme další cenný rok. To se velmi brzy projeví. Důležitý je také pohled rodičů. Mnohé firmy uspořádaly den otevřených dveří, aby se veřejnost mohla podívat, na jakých strojích a za jakých podmínek se dnes ve firmách pracuje. Teprve po sečtení přihlášek v jednotlivých školách bude zřejmé, jak se k vlastní budoucnosti stavíme.

Mnohé firmy ohrožuje generační problém.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).