Menu Zavřít

Problémy s dotacemi komplikují podnikání

8. 10. 2007
Autor: Euro.cz

V současné době se objevuje množství zpráv, které popisují stav přípravy dokumentace nezbytné pro zahájení čerpání dotací z prostředků EU.

FÓRUM

Většinou se nesou v duchu, že si Česká republika stanovila sama taková pravidla, která celý proces komplikují. Jako příklad stačí uvést velký počet operačních programů (24), které činí tento systém nepřehledným a pro žadatele i Evropskou komisi příliš složitý, nebo časté personální změny odborných týmů a mechanismů spravujících dotační programy.

S politováním konstatujeme, že chyby některých operačních programů brzdí administraci žádostí i u již otevřených programů a dále odkládají vypsání dalších programů, přestože byly na vysoké kvalitativní úrovni připraveny s dostatečným časovým předstihem. Jedná se například o jednotlivé dílčí programy v rámci OP Podnikaní a inovace připraveného a realizovaného ministerstvem průmyslu a obchodu ve spolupráci s agenturou CzechInvest.

Vedle dalších skupin možných žadatelů doléhají současné zmatky i na malé a střední podnikatele. Právě této skupině se jako prvním žadatelům otevřela možnost o prostředky na rozvoj svého podnikání požádat, a to již na jaře 2007 v rámci šesti dotačních programů, které je součástí OP Podnikání a inovace. Malí a střední podnikatelé projevili o tuto formu podpory velký zájem, což se projevilo i v rekordním množství podaných žádostí. Bohužel však vzhledem k průtahům se schvalováním konečného znění operačních programů v Bruselu nemohly být doposud tyto žádosti vyhodnoceny. Žadatelé obdrželi oznámení, které odsouvá termín zahájení vlastního hodnocení žádosti až do doby, kdy budou finálně schválena pravidla ze strany Evropské komise. V praxi to znamená, že se výsledek o případném podpoření svého projektu dozvědí v optimistickém případě někdy na konci roku 2007.

BRAND24

Že tyto problémy a zpoždění nepřispívají k podpoře rozvoje podnikání v České republice je zřejmé. Malí a střední podnikatelé tak jen mohou tiše závidět svým kolegům v zemědělství, kde se již od 7. září může 204 mladých zemědělců těšit na dotace ve výši přes 223 milionů korun.

David Šeich, předseda Unie malých a středních podniků a poslanec ODS

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).