Menu Zavřít

Problémy Kovosvitu: zmrazené účty a lidé bez výplat

17. 8. 2016
Autor: Kovosvit

Strojírenská firma Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí nevyplatila svým 770 zaměstnancům mzdu za červenec.

O situaci u jednoho z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji informoval předseda zdejších odborů Jiří Ryzka. Dodal, že firma má kvůli problémům s hospodařením několik dní nové vedení. Nového generálního ředitele Kovosvitu Blahoslava Fajmona čeká ve středu jednání s odboráři.

Problémy ve firmě vyšly najevo po návratu lidí z celozávodní dovolené druhý srpnový týden. Podle Ryzky si zaměstnanci mohli požádat alespoň o dvoutisícovou zálohu, což udělalo 103 lidí.

„Vedení firmy nám současný stav vysvětlilo tak, že se mu z neznámých důvodů nepodařilo získat provozní úvěr, čímž došlo ke zmrazení veškerých účtů společnosti,“ řekl Ryzka. Ve firmě pracuje jako strojní montér od roku 1995. „Situace je napjatá. S vedením jednáme každý den. Všichni věříme tomu, že jsme natolik silná firma, že situaci ustojíme,“ uvedl Ryzka. Vedení společnosti se k situaci hodlá vyjádřit po středečním jednání s odboráři. Firmu chce koncem týdne navštívit ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Jako ministrovi průmyslu mi na podnicích typu Kovosvit a lidech, kteří v nich pracují, velmi záleží, protože český průmysl jich takových potřebuje víc,“ uvedl v tiskovém sdělení Mládek.

Žďas změnil po 14 letech majitele

Čínská CEFC převzala žďárskou strojírnu Žďas

 Momentka z podniku ŽĎAS (Foto: ČTK).

Kovosvit MAS, a.s. je v současné době lídrem ve výrobě multifunkčních obráběcích stojů v České republice a jedním ze šesti světových producentů hi-tech technologií.

Firma v nedávné době rozšířila portfolia podnikání o energetiku a hydrotechniku. Například vznikla samostatná divize MAS Hydro, která nyní expanduje do zemí EU s technologiemi pro malé vodní elektrárny. Na hospodaření firmy se negativně projevilo utlumení obchodu s Ruskem, které tvořilo zhruba 40 procent objemu. Tržby společnosti v roce 2015 klesly zhruba o 15 procent na 2,025 miliardy korun. Společnost se musela začít více soustředit na jiné trhy, zejména sever Evropy.

Kovosvit má dlouholetou tradici ve výrobě obráběcích strojů. V roce 1939 ji založil podnikatel Tomáš Baťa. Od roku 2010 ji vlastní podnikatel František Komárek.


Dále čtěte:

BRAND24

Světlík zvažuje prodej části vítkovických strojíren

Největší světová ocelárna zvýšila zisk na 43,2 miliardy korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).