Menu Zavřít

Pro půjčku se nemusí jen do banky

4. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Myšlenka stará jako ziskuchtivé lidstvo samo. Půjč mi, a já ti vrátím i něco navíc, tady máš na to signovaný papír. Onen úpis ovšem nemusí mít vždy podobu lichvy či úvěru, ale i akcie. A tu odlišuje od úvěru kromě jiného i to, že je jaksi více kolektivní a veřejná. Veřejně obchodované akcie jsou relativně moderním vynálezem.

Myšlenka stará jako ziskuchtivé lidstvo samo. Půjč mi, a já ti vrátím i něco navíc, tady máš na to signovaný papír. Onen úpis ovšem nemusí mít vždy podobu lichvy či úvěru, ale i akcie. A tu odlišuje od úvěru kromě jiného i to, že je jaksi více kolektivní a veřejná.

Veřejně obchodované akcie jsou relativně moderním vynálezem.

Podle renomovaného českého časopisu pro investování Fond Shop se první zaznamenaný veřejný obchod týkal vodního mlýnu v jihovýchodní Francii. Postaven byl v roce 800, jeho vlastnictví bylo rozděleno na zhruba 1100 „akcií“ s víceméně průběžným oceňováním od roku 1400 dále, dokud jej francouzská vláda neznárodnila před několika desetiletími. Kvůli tomuto zavrženíhodnému historickému vládnímu kroku už dnes stěží zjistíme, jaký výnos by akcie přinesly k dnešnímu dni, tedy za celých 1207 let.

BRAND24

Můžeme si nicméně pro ilustraci pomoci výpočty Petera Bernsteina, jehož na jiném místě cituje zmíněný odborný časopis. Pokud by reálný roční výnos (očištěný o inflaci) činil jedno procento, pak za dva tisíce let by se investice ve výši jednoho dolaru zhodnotila na 440 milionů dolarů, což je zhruba ekvivalent zlaté koule o průměru osmi metrů. Při tříprocentním zhodnocení by bylo možno koupit zlatou kouli větší než měsíc, při pětiprocentním pak o poloměru orbitu Saturnu, no a při „pouhých“ sedmi procentech ročního výnosu pak o poloměru 43 světelných let.

Tím nechci říci, že je dost divné, že po naší planetě nechodí jen samí boháči, ale že akcie jsou na světě proto, aby si jimi jedni získávali volný kapitál, a druzí jejich vlastnictvím zisk. Ta česká je zatím k takové filozofii dost konzervativní, primární úpisy akcií, jež mají za cíl získat volný kapitál, se dají počítat na prstech. Naproti tomu sousední varšavská burza zvládne primárních emisí letos možná až stovku. V čem je zakopaný pes? Na tu českou se dostanou firmy s primární emisí až v objemu několika miliard korun. Na varšavské je přes polovinu z nich menších než deset milionů eur. No nic, třeba už Čechy přestane obcházet strašidlo kuponové privatizace, a i česká burza se stane místem, kam se chodí nejen pro dividendy, ale i pro volný kapitál.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).