Menu Zavřít

Pro peníze do Varšavy

26. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Burza nabízí mnohým firmám snazší cestu k financím než klasický úvěr

Pokud majitelé firem řeší financování provozu nebo dalšího rozvoje společností, zamíří většinou do banky pro tradiční úvěr. Bývá to nejčastější první volba, ne vždy však úspěšná a rozhodně ne jediná. Přitom k výběru se nabízejí i jiné, alternativní zdroje financování. Ne všechny firmy jsou pro banky vhodným kandidátem. Některé mohou být příliš malé v poměru k investicím, které chtějí učinit, jiné zase nemají dostatečně dlouhou historii nebo podnikají v oboru, který zažívá útlum. Podniky si pak stěžují, že banka brzdí jejich podnikání. Dobře zavedené firmy i začínající podnikatelé s perspektivním nápadem mohou vyzkoušet jiné cesty. Jednou z nich je vstup na vedlejší burzu.
Ve srovnání s tradičním bankovním financováním, které je pouze na úrovni dluhu, přináší vstup na vedlejší burzovní trh možnost navýšení vlastního kapitálu a více příležitostí rozvoje společnosti do budoucna. Většina podnikatelů namítne, že pro vstup na burzu jsou příliš malí. Částečně mají pravdu. Nicméně kromě hlavních burzovních trhů existují i trhy vedlejší. V Evropě je reprezentuje londýnský AIM (Alternative Investment Market) a varšavský New Connect (NC). Druhý jmenovaný je pro české firmy vhodnější, a to nejenom z pohledu nižších poplatků, ale také z důvodu regionální blízkosti.

BRAND24

Tlak na efektivitu

Na burzu New Connect se soustředí soukromí investoři, kteří akceptují vyšší riziko. Uspějí zde podnikatelé, kteří mají jasný a perspektivní plán. Průměrná velikost emise dosahuje milion eur, některé firmy však po investorech chtějí i méně. Od roku 2007, kdy New Connect funguje, na něj vstoupilo 197 společností, z České republiky to byly BGS Energy nebo Photon Energy. Vstup na New Connect může firmám přinést i další plusy. Autorizovaný poradce společnosti pomůže v přípravné fázi, s podnikatelským záměrem a s úpravou procesů za účelem snížení nákladů a s profesionalizací řízení. Zvýší se důvěryhodnost a transparentnost společnosti vůči obchodním partnerům a trhu, protože vstup na burzu s sebou přináší regulatorní dohled ze strany burzy a autorizovaného poradce.
Investoři musejí počítat s nižší obchodovatelností akcií na burze a s faktem, že akcie budou kótovány v polských zlotých. Při vstupu na New Connect je rovněž třeba mít na paměti, že sice jde o trh regulovaný polskou burzou, ale především se jedná o trh alternativní. Nicméně i zde je společnost povinna provádět pravidelnou oznamovací povinnost a dodržovat pravidla burzy. To ovšem neznamená, že jsou ve stejné náročnosti a rozsahu, jako je tomu na trhu hlavním.

Soukromě, nebo veřejně

Jednodušší cestou k uvedení akcií na trh je soukromá nabídka. Celý proces je levnější a rychlejší než IPO na hlavním trhu. Firma nesmí být v likvidaci či v insolvenci a musí uzavřít smlouvu s autorizovaným poradcem, který podnikatele provede celým procesem. Před samotným úpisem čeká společnost příprava na vstup na burzu. Pokud tomu tak ještě není, musí projít přeměnou na akciovou společnost s neomezenou převoditelností akcií. Po případných úpravách procesů poradce navrhne, kolik akcií prodat a za jakou cenu, zda je nabízet veřejně, nebo uzavřenému okruhu investorů. Poté se připravují důležité listiny, například informační dokument, který slouží jako podklad pro potenciální zájemce. Při soukromé nabídce akcií může být emise umístěna nejvýše mezi 99 investorů, proces trvá tři až čtyři měsíce. Veřejná nabídka je složitější, nákladnější a trvá přibližně osm měsíců, emitenta čeká podobná procedura jako při IPO na hlavním trhu. Emisní dokumentaci musí schválit Komise pro finanční dohled. Úpis akcií završí zhruba roční fáze dohledu autorizovaného poradce nad společností včetně školení a konzultací.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).