Menu Zavřít

Privatizace Unipetrolu prozatím končí

7. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Andrej Babiš čelí spekulacím, že nákup fingoval a společnost stejně ovládal Dominantní polský zpracovatel ropy PKN Orlen neztrácí po neúspěšném pokusu o spojení s českým Agrofertem při koupi majoritního balíku akcií české petrochemické skupiny zájem o český trh.

Andrej Babiš čelí spekulacím, že nákup fingoval a společnost stejně ovládal

Dominantní polský zpracovatel ropy PKN Orlen neztrácí po neúspěšném pokusu o spojení s českým Agrofertem při koupi majoritního balíku akcií české petrochemické skupiny zájem o český trh.

Společnost Agrofert Holding minulý týden definitivně oznámila, že za 63procentní státní podíl v Unipetrolu nezaplatí cenu 361 milon eur (nyní 10,9 miliardy korun). Ministerstvo financí proto vládě navrhne, aby privatizaci Unipetrolu Agrofertem ukončila. S tím se ztotožnilo i ministerstvo průmyslu a obchodu. Součástí Unipetrolu jsou například Česká rafinérská, Kaučuk Kralupy či Spolana Neratovice. Agrochemický komplex Agrofert řízený podnikatelem Andrejem Babišem navrhl zrušení privatizační smlouvy Fondu národního majetku již koncem září. Holding zvítězil v privatizační soutěži v prosinci, kupní smlouvu podepsal se státem v únoru. Počátkem září schválil fúzi Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, čímž byly splněny odkládací podmínky smlouvy. Důvodem pro nedokončení transakce jsou změny vnějších okolností, které mají vliv na možnost plnění podmínek privatizace, jak sdělil Agrofert. „Jde především o situaci vzniklou v dodávkách surovin z České rafinérské do Chemopetrolu a následnou transformaci České rafinérské na tzv. přepracovací rafinérii, škody způsobené povodněmi a celkovou situaci okolo Spolany Neratovice,“ dodala firma. Agrofert v této souvislosti požádal stát o snížení kupní ceny a možnost vstupu strategického partnera, polské PKN Orlen. To však klíčoví ministři odmítli. Důvody k žádosti o snížení ceny jsou podle analytiků objektivní, zejména kvůli zhoršení ekonomické situace holdingu. Ekonomové uznávají jako legitimní argument i nejasnou budoucnost České rafinérské. Zároveň ale upozornili, že Agrofert se mohl o svém dalším postupu rozmýšlet kvůli průtahům s řízením antimonopolního úřadu téměř rok, což je přinejmenším nestandardní. „Stát dal Agrofertu zdarma opci na koupi Unipetrolu. Agrofert si počkal a rozhodl se opci nevyužít,“ podotkl pro CTK Jiří Soustružník z Patria Finance. Babiš se neobává, že by Agrofertu v souvislosti s ukončením privatizačního procesu hrozily nějaké finanční sankce. „V žádném případě není proč,“ prohlásil. „Od smlouvy jsme neodstoupili, navrhli jsme FNM ukončení smlouvy, protože se po čas privatizace změnily okolnosti,“ uvedl.

Zájem Britů trvá

Zájem o Unipetrol jako celek má stále britská společnost Rotch Energy, která v prosincovém privatizačním tendru jako druhá s Agrofert Holdingem loni splnila podmínky soutěže. Uvedl to zástupce firmy Jiří Šmíd s tím, že Britové by však žádali novou due diligence, popřípadě aktualizaci předchozí. Pravděpodobné zrušení privatizace kritizovali opoziční politici. Občanští demokraté jsou přesvědčeni, že současná vláda a předchozí kabinet privatizaci holdingu Unipetrol zpackaly. Komunisté ústy místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa vzkázali, že se přiklánějí k tomu, aby si stát v budoucnu ponechal kontrolní balík akcií firmy. Ukončení privatizace Unipetrolu Agrofertem povzbudilo investory na pražské burze. Unipetrol uzavřel s růstem o 4,43 procenta na 36,55 koruny. V očekávání odchodu pro investory neprůhledného Agrofertu přidal Unipetrol již minulý týden skoro 11 procent.

BRAND24

Ani Poláci se nevzdávají

Dominantní polský zpracovatel ropy PKN Orlen neztrácí po neúspěšném pokusu o spojení s českým Agrofertem při koupi majoritního balíku akcií české petrochemické skupiny zájem o český trh. Firma to uvedla v tiskovém prohlášení v souvislosti s očekávaným rozhodnutím české vlády o zrušení soutěže. Polský koncern dal v souvislosti s očekávaným rozhodnutím české vlády o zrušení soutěže na prodej majoritního balíku akcií Unipetrolu jasně najevo, že jeho spolupráce s Agrofert Holding skončila. „Současně vedení PKN Orlen informuje, že zachovává zájem o český trh,“ uvedla firma. Jak již dříve informovala Beata Karpinska z tiskového oddělení polského koncernu, PKN Orlen se o český trh zajímá v souvislosti se svou strategií zahraniční expanze. Zájem firmy o české rafinérie může mít podle polského tisku souvislost s jejími dalšími aktivitami ve středoevropském regionu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).