Menu Zavřít

Přístav neklidných vod

20. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Páté setkání bylo věnováno jednotné evropské měně

O společné evropské měně a přípravě České republiky na přijetí eura diskutovali minulý čtvrtek účastníci pátého setkání představitelů nejvýznamnějších českých podniků s politiky při Prague Opinion Exchange Meetings (POEM), který pořádá týdeník EURO a agentura AMI Communication. Jako již tradičně se na snídani v pražském hotelu Inter-Continental sešlo více než padesát vrcholných manažerů, jejichž oponenty tentokrát byli guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, místopředseda rozpočtového výboru Parlamentu Martin Kocourek (ODS) a poslanec Jan Mládek (ČSSD). Mezi panelisty zasedl rovněž generální ředitel Škody Plzeň Martin Roman.
Přestože téma bylo tentokrát definováno poměrně přesně a úzce – „Euro: bezpečný přístav, nebo neklidné vody?“ – diskuse se netočila pouze kolem plusů a minusů společné evropské měny a nákladů a výnosů z našeho plánovaného přistoupení k ní. „Když nemáme reformu veřejných financí, nemůžeme časovat přijetí společné měny,“ zasadil čtvrteční tematiku do kontextu Achillovy paty české politiky guvernér Zdeněk Tůma. Ani další diskutující tak otázku reformy veřejných financí nemohli vynechat.
Poslanec Jan Mládek několikrát přítomné manažery varoval, aby reformu veřejných financí zatím neočekávali. „Vláda je sice schopná návrh reformy předložit, ale není schopná ji ve sněmovně v rámci současné koalice 101 odhlasovat,“ uvedl Mládek. Generální ředitel PVT Jiří Fabián se zeptal, jestli už se ví, jakou má podobu ona reforma, která údajně stejně nemá šanci být současnou vládní koalicí přijata. Na což Jan Mládek odpověděl: „Skrze 101 neprojde nic.“
Od veřejných financí se však účastníci posledního POEM k evropské měně samozřejmě vraceli. Zdeněk Tůma uvedl, že se bude v České republice eurem platit v horizontu let 2007 až 2010. „Bylo by dobře, kdyby euro bylo přijato spíše dříve než později. Ale i pokud se tak stane až v roce 2010, nebude to žádná tragédie,“ komentoval časové rozpětí Tůma. Mládek se přiklonil k datu 1. 1. 2010 ovšem s tím, že už musíme spěchat s přípravami, abychom tento termín stihli. Diskutující se nakonec neshodli ani v názoru, zda by mělo přijetí společné měny pro českou ekonomiku větší náklady či výnosy. V příštím čísle se budeme věnovat diskusi na pátém setkání POEM v obsáhlejším článku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).