Menu Zavřít

Přistál Kolumbus na bájné Atlantidě?

23. 7. 2011
Autor: profit

Nejjižnější z Azorských ostrovů nese jméno Santa Maria. Krásný ostrůvek s věčně svěžím klimatem láká svou idylickou krajinou. Kdysi zde přistál sám slavný mořeplavec Kryštof Kolumbus. Podle některých teorií se tak dotkl bájné Atlantidy.

Přistál Kolumbus na bájné Atlantidě?

Foto: Jan Herzán

Azorské ostrovy leží uprostřed Atlantického oceánu, necelých 1 400 kilometrů od evropského kontinentu. Tři z devíti ostrovů jsou sopečného původu a někteří vědci o nich soudí, že jsou pozůstatkem bájné Atlantidy. Souostroví Azory je pojmenováno podle jestřábů podobných drakovi, kteří na ostrovech žili již mnoho let před jejich objevením.

Specialitou jsou sušenky ve tvaru uší

Vyhlášenou místní kulinářskou specialitou je chlebová polévka. I další pokrmy jako Caldo de nabos (hutný vývar s velkými kusy zeleniny) či Molhos de porco (vepřové maso v omáčce) chutnají skvěle. Sladkou tečkou pak bývají sušenky ve tvaru uší (biscouitos de Orelha). Ať už jíte cokoliv, můžete si být jisti, že byly použity pouze čerstvé suroviny, z velké míry pocházející z některého z azorských ostrovů.

Pokud máte rádi příjemné počasí bez velkých veder a teplotních výkyvů, potom je to místo přímo stvořené pro vaši dovolenou. V létě je na Azorech průměrná teplota okolo 23 stupňů Celsia a v zimě málokdy klesne pod 10 stupňů. A že zde celkem často prší? Právě díky častým dešťovým srážkám jsou ostrovy pořád zelené a plné bujné vegetace.

Pevnost chránila ostrov před španěly

Nejjižněji je položen ostrov Santa Maria. Ubytovat se lze u městečka Vila do Porto, nacházejícím se na kopci v blízkosti tři miliony let starého vulkánu Pico Alto, což je nejvyšší hora ostrova. Je odtud krásný výhled na zelené pastviny a modrý oceán.

Hned nedaleko od hotelu se nachází starý větrný mlýn – jedna z dominant ostrova. Nevede k němu ale žádná cesta a ještě k tomu se nachází na pozemku patřícím k jednomu ze zdejších domků. O to více si vychutnáte procházku po hlavní třídě ve Vila do Porto, na níž se nachází většina správních úřadů a obchodů na ostrově. Na dolním konci hlavní ulice stojí pevnost São Brás, která byla postavena v 16. století, aby chránila ostrov před nájezdy vojenských lodí během španělské okupace. Z pevnosti je nádherný výhled na útesy a přístav, odkud v letních měsících vyplouvají trajekty na okolní ostrovy. 

Santa Maria

Santa Maria je jeden z devíti Azorských ostrovů v Atlantiku. Místní obyvatelé si turistů váží a snaží se dělat vše pro to, aby si udrželi jejich přízeň. Turistický ruch je zde totiž vedle zemědělství hlavním zdrojem příjmů. K cestování po Santa Marii můžete využít auto nebo kolo. Autobusy jezdí jen velmi zřídka, a pokud se rozhodnete vyrazit pěšky, můžete si být téměř jisti, že vám během vaší procházky nabídne svezení některý z místních.

  • *Jak se sem dostanete Z Prahy na Azorské ostrovy jsou vypravovány charterové lety, vyplatí se tedy koupě zájezdu přes cestovní kancelář. Pro ty, kteří se rozhodnou cestovat sami, doporučuji letět do Lisabonu a poté azorskými aerolinkami SATA na některý z ostrovů. Týdenní dovolenou pořídíte při včasné koupi již od 20 tisíc korun včetně letenky. Další informace o tomto souostroví najdete na cestovatelském portálu www.countrypic.cz. Kde se můžete ubytovat? Vzhledem k malé rozloze ostrova jsou ubytovací kapacity a možnosti omezené. Doporučit lze například hotel Columbo, který nabízí kvalitní služby a z jehož pokojů je nádherný výhled na městečko Vila do Porto a zelená políčka s pasoucími se krávami. Mimo sezonu zde zaplatíte za dvoulůžkový pokoj se snídaní necelých 50 eur na den (a to včetně odvozu z letiště do hotelu a zpět). Do vrcholu ostrova narazilo letadlo**

Santa Maria je malý ostrov (jen 18 kilometrů dlouhý a 10 kilometrů široký) a autem ho s přestávkami projedete za půl dne. Jednodenní zapůjčení automobilu vyjde i s pojištěním na 30 eur. Lze vyjet až těsně pod nejvyšší vrchol Pico Alto, odkud máte celý ostrov jako na dlani. Kromě rozhledny a rádiového vysílače je Pico Alto známé i tím, že do něj v roce 1951 v důsledku velmi špatné viditelnosti narazilo italské dopravní letadlo. Na památku obětí zde stojí pomník.

Hlavní dominantou Santa Marie je ovšem maják Goncalo Velho v Ponta do Castelo, v jehož blízkosti najdete několik míst vhodných k pozorování velryb. Navštívit můžete i rybářskou vesnici Anjos, kam kdysi připlul Kryštof Kolumbus při své objevné plavbě. Na jeho počest sem byla instalována jeho socha v životní velikosti.

BRAND24

To, co je pro celé souostroví typické, jsou také nízké bílé domky s doškovou střechou. Na Santa Marii se ale ještě od sebe liší barvou omítky vedenou po obvodu oken a vstupních dveří. Najdete tu ale i místo, které jako by do zdejšího rázu krajiny ani nezapadalo: Barreiro da Faneca, malá poušť na severozápadě ostrova, která je unikátní svým červeným pískem.

Ať už je Santa Maria pouze krátkou zastávkou při vaší cestě například do Karibiku, či jste se zde rozhodli strávit pohodovou dovolenou, určitě si toto místo zamilujete. Laskaví lidé, nádherná příroda a čistý vzduch jsou totiž zárukou kvalitní dovolené.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).