Menu Zavřít

Příspěvek na životní pojištění jako bonus

7. 3. 2010
Autor: profit

Jsme středně velká firma. A přemýšlíme o tom, jaké bonusy bychom mohli nabídnout svým zaměstnancům. Oni sami projevili zájem o poskytnutí příspěvku na životní pojištění. My si ale nejsme jisti, zda by to pro naši firmu nebylo (s ohledem na její velikost) ekonomicky nevýhodné. Vyplatí se nám takový krok?

Autor: Profit

Ludmila Z., Havlíčkův Brod

Určitě, zaměstnavatelé stále častěji hledají možnosti, jak efektivně odměňovat své pracovníky a přitom ušetřit. Kromě toho, že poskytnete zaměstnancům cenný benefit, dosáhnete rovněž zajímavé finanční úspory. Vámi zaplacené pojistné na takzvané soukromé životní pojištění i příspěvky na penzijní připojištění jsou totiž pro zaměstnavatele daňově uznatelným nákladem bez ohledu na jejich výši. Kromě toho je tento příjem (na straně zaměstnance) osvobozen až do výše 24 000 korun ročně od daně z příjmů i odvodů na sociální a zdravotní pojištění.

Životní pojištění rovněž standardně umožňují samotným zaměstnancům využít na stejné smlouvě snížení jejich daňového základu o jimi zaplacené pojistné, a to až do výše 12 000 korun ročně. Pro všechny výše uvedené výhody stačí splnit pouze následující dvě podmínky. Toto „spořicí“ životní pojištění musí trvat nejméně pět let a současně být uzavřeno zaměstnancem minimálně do šedesáti let jeho věku.

BRAND24

Z našich zkušeností vyplývá, že výše celkových nákladů firmy na zaměstnanecké výhody je obecně vyšší u velkých firem. Co se ale týče příspěvků na životní a penzijní připojištění, kde máme bohaté zkušenosti, opak je pravdou a nejvíce přispívají klientům firmy o třiceti až padesáti zaměstnancích. Příspěvky se blíží až k daňově nejvýhodnější hranici – tedy ke dvěma tisícům korun měsíčně.

Jako zaměstnavatel si zpravidla můžete vybrat ze široké škály pojištění – od jednoduchých kapitálových pojištění až po flexibilní investiční produkty. V České republice se zvolna objevuje nový trend, který je však v zahraničí již zcela běžný. Jde o kolektivní riziková pojištění. Ta mohou být vhodným doplňkem právě ke „spořicím“ zaměstnaneckým programům. I ryze české firmy hledají pojištění, které by kvalitně krylo nahodilé události. Takové události se zaměstnancům mohou stát jak v práci, tak i mimo ni, ale z jejich pracovní činnosti by je vyřadily. Většinou tato pojištění kryjí smrt, trvalé následky úrazu, invaliditu a pracovní neschopnost.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).