Menu Zavřít

Připravte se na výhodnější úvěry

27. 11. 2006
Autor: Euro.cz

ČLEN PŘEDSTAVENSTVA ČMZRB LUBOMÍR RAJDL:Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) hodlá příští rok podnikatelům nabídnout nové typy záruk i úvěrů. „Zapojíme se do tří programů financovaných ze strukturálních fondů a dvou národních programů,“ říká Lubomír Rajdl.

ČLEN PŘEDSTAVENSTVA ČMZRB LUBOMÍR RAJDL: Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) hodlá příští rok podnikatelům nabídnout nové typy záruk i úvěrů. „Zapojíme se do tří programů financovaných ze strukturálních fondů a dvou národních programů,“ říká Lubomír Rajdl. Strukturální fondy měly být významným zdrojem financování podpor malým a středním podnikatelům. Jakou roli při tom sehrála Českomoravská záruční a rozvojová banka?

Zvýhodněné úvěry a záruky jako forma podpory potvrdily to, co slibovaly, tedy rychlý posun prostředků z rozpočtu Evropské unie k podnikatelům. Do konce září letošního roku jsme poskytli různé formy zvýhodněných úvěrů takřka 1500 podnikatelům v celkové výši téměř dvě miliardy korun. A význam strukturálních fondů pro období 2007-2013 ještě vzroste.

Programy financované z unijních fondů stejně jako národní programy ještě musí projednat a schválit vláda?

Ano, do konce listopadu by se tak mělo stát u národních programů, které již projednávají mezirezortní komise, do konce roku pak u programů unijních. Ty samozřejmě ještě musí notifikovat Evropská komise. Plný rozjezd programů čerpajících z unijních fondů očekáváme od března příštího roku.

Úvěry i záruky poskytované ČMZRB byly pro podnikatele poměrně čitelné. Změní se něco v novém programovém období?

Příjem žádostí o bezúročné, zvýhodněné a podřízené úvěry, které jsme poskytovali v rámci programů Start, Kredit a Progres, v podstatě skončil. Otevřené zůstávají jen národní programy Záruka a Trh. Pro druhé období 2007-2013 budeme nabízet podpory ve třech celoplošných unijních programech Start, Záruka a Progres, a ve dvou národních programech Trh - určených pro pražské podnikatele a Certifikace - s celorepublikovým dosahem. V jejich rámci nabídneme firmám vedle již osvědčených i nové typy produktů.

O které půjde?

Jde o tři novinky. První je nový typ záruky s velmi jednoduchým a rychlým vyřízením, který je určen pro menší úvěry do pěti milionů korun. Tento typ záruky bude poskytován v případech, kdy úvěrující banka bude mít s ČMZRB uzavřenu smlouvu o spolupráci. Druhou novinkou je kombinovaný produkt, v jehož rámci bude možné část námi poskytnutého podřízeného úvěru zkonvertovat do nevratného příspěvku. Podmínkou bude, aby úvěrem financovaný projekt zvýšil zaměstnanost ve firmě minimálně o tři pracovníky a zachoval tuto zvýšenou zaměstnanost alespoň po dobu dvou let.

BRAND24

Především začínající podnikatelé ocení záruky, díky nimž mohou dosáhnout na jinak nedostupný bankovní úvěr. Nechystáte rozšíření jejich nabídky?

To je právě podstatou naší třetí novinky. Chceme usnadnit zapojení bank i do financování začínajících podnikatelů, a to formou záruky s finančním příspěvkem k zaručovanému úvěru. Tento příspěvek by měl dosáhnout zhruba 15 procent výše zaručeného úvěru a měl by ve svém důsledku učinit úvěr téměř bezúročným. Tento produkt navíc budeme nabízet i malým podnikatelům, kteří realizují své projekty ve strukturálně postižených regionech. Ovšem s mírně nižším finančním příspěvkem, zhruba ve výši 10 procent výše zaručeného úvěru, tedy rámcově ve výši od 100 do 300 tisíc korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).