Menu Zavřít

Prioritou je odpočinek

26. 1. 2015
Autor: Euro.cz

NOVÁ ÚPRAVA ČERPÁNÍ DOVOLENÉ Novela zákoníku práce s účinností od 1. října 2004 mění pravidla pro převádění a proplácení dovolené. Cílem zákonodárců bylo motivovat zaměstnance izaměstnavatele ke skutečnému čerpání celého rozsahu volna na zotavenou a regeneraci sil.

NOVÁ ÚPRAVA ČERPÁNÍ DOVOLENÉ

Novela zákoníku práce s účinností od 1. října 2004 mění pravidla pro převádění a proplácení dovolené. Cílem zákonodárců bylo motivovat zaměstnance izaměstnavatele ke skutečnému čerpání celého rozsahu volna na zotavenou a regeneraci sil.

Základní výměra dovolené na zotavenou za kalendářní rok činí pro všechny zaměstnance jednotně čtyři týdny. Jako minimum je zaručena všem kategoriím zaměstnanců v pracovním poměru, bez ohledu na věk, odpracovaná léta nebo typ zaměstnavatele. Zaměstnancům nepodnikatelských subjektů (státní a veřejná správa a služby) přísluší dovolená o jeden týden delší, mají tedy nárok celkem na pět týdnů. Dovolená pedagogických pracovníků a akademických činitelů vysokých škol činí v kalendářním roce dokonce osm týdnů. Delší placený čas na zotavenou mohou svým zaměstnancům poskytovat samozřejmě také soukromé firmy. U zaměstnavatelů, kteří provozují podnikatelskou činnost, lze základní výměru dovolené prodloužit v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu o další týdny. Podmínkou však je, aby jednotkou případného prodloužení byl týden, nikoliv den. Nelze tedy prodloužit dovolenou jen o 2 dny nebo o 8 dnů, ale minimálně o jeden týden nebo o dva týdny.

ROZHODUJÍ PRACOVNÍ DNY

Týdnem dovolené se rozumí sedm po sobě následujících kalendářních dnů. Připadne-li v době dovolené svátek na den, který je jinak obvyklým pracovním dnem konkrétního zaměstnance, nezapočítává se do dovolené. Rovněž určil-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno za práci přesčas nebo za práci ve svátek tak, že by připadlo do doby dovolené, je povinen určit mu náhradní volno na jiný den. Příklad: Pokud například zaměstnanec čerpá týden dovolené, který představuje pět pracovních dnů, a na jeho obvyklý pracovní den připadl svátek, vyčerpá zaměstnanec pouze čtyři dny dovolené a jeden den mu zbývá k dočerpání. Zaměstnanci by mělo být umožněno, aby si dovolenou vyčerpal zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, za který dovolená náleží. Poskytuje-li se dovolená po částech, musí jedna část činit nejméně dva týdny, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne jinak.

BRAND24

ČTYŘI TÝDNY DOVOLENÉ PRO KAŽDÉHO

Zaměstnavatel je však povinen určit zaměstnanci, jehož pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval po celý kalendářní rok, čerpání alespoň čtyř týdnů dovolené na zotavenou v kalendářním roce, pokud na ně má nárok. Bohužel ale nesplnění povinnosti není sankcionováno a zákoník práce sjejím nedodržením výslovně počítá. Jestliže si zaměstnanec nemohl vyčerpat dovolenou v kalendářním roce * z naléhavých provozních důvodů * nebo proto, že zaměstnavatel neurčil její čerpání * nebo pro překážky v práci je zaměstnavatel povinen poskytnout ji zaměstnanci tak, aby skončila nejpozději do konce příštího kalendářního roku. N eurčí-li zaměstnavatel zaměstnanci takto dovolenou ani do 31. října příštího kalendářního roku, je dnem nástupu zaměstnance na tuto nevyčerpanou dovolenou nebo její část první následující pracovní den. V nástupu takové dovolení mohou zaměstnanci bránit pouze zákonem stanovené překážky v práci: * výkon vojenské činné služby (nebo civilní služby) * dočasná pracovní neschopnost * čerpání mateřské nebo rodičovské dovolené. N evyčerpá-li zaměstnanec dovolenou v uvedeném rozsahu čtyř týdnů ani do konce příštího kalendářního roku, nárok na tuto dovolenou zaniká. Pokud zaměstnanec nemohl * z naléhavých provozních důvodů * nebo proto, že zaměstnavatel neurčil čerpání dovolené * nebo pro překážky v práci vyčerpat dovolenou, která přesahuje čtyři týdny, ani do konce příštího kalendářního roku, může být s jeho písemným souhlasem tato část dovolené vyčerpána do konce dalšího kalendářního roku. Letos, kdy se nové pravidlo uplatní poprvé, bude tedy dnem nástupu na nevyčerpanou dovolenou z roku 2003 v rozsahu 4 týdnů 1. listopad 2004 a nebude-li tato dovolená vyčerpána do 31. prosince 2004, nárok na ni zanikne. Nevyčerpanou dovolenou za rok 2003, která přesahuje čtyři týdny, je možno převést až do roku 2005.

NÁHRADA ZA NEVYČERPANOU DOVOLENOU

Pokud vznikne zaměstnanci nárok na náhradu mzdy za nevyčerpanou dovolenou nebo její část, tato náhrada přísluší ve výši průměrného výdělku. N áhradu mzdy za čtyři týdny nevyčerpané dovolené je zaměstnavatel povinen poskytnout (tedy tzv. proplatit) zaměstnanci pouze v případě skončení pracovního poměru. Náhradu mzdy za tu část nevyčerpané dovolené, která přesahuje čtyři týdny, je zaměstnavatel povinen poskytnout nejen v případě skončení pracovního poměru, ale i v případě, že zaměstnanec nemohl tuto dovolenou vyčerpat ani do konce příštího kalendářního roku, případně ani do konce dalšího kalendářního roku. Pedagogickým pracovníkům a akademickým činitelům vysokých škol přísluší náhrada mzdy vždy nejvýše za čtyři týdny nevyčerpané dovolené. Náhradu mzdy za nevyčerpanou takzvanou dodatkovou dovolenou nelze poskytnout - tato dovolená musí být vždy vyčerpána, a to přednostně. (Dodatková dovolená se poskytuje zaměstnancům, kteří pracují pod zemí při těžbě nerostů nebo při ražení tunelů a štol nebo kteří konají práce zvlášť obtížné nebo zdraví škodlivé.)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).