Menu Zavřít

Primátorky

28. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Po povodních jsou favority Paroubek s Bémem

Nejen o zachování Karlova mostu, Starého Města či o suché metro se ve třetím srpnovém týdnu bojovalo v Praze. S trochou nadsázky šlo i o to, koho vynesou listopadové komunální volby do křesla pražského primátora. A jak už to tak v krizových momentech bývá, zdá se, že šance některých favoritů se ve vodní záplavě rozpustily, zatímco vážnost jiných stoupla. Žádný hrdina typu newyorského starosty Rudolpha Giulianiho se sice v těžkých hodinách hlavního města Prahy neobjevil, přesto lze říci, že radnice ve zkoušce rychlého rozhodování obstála slušně.

Vodní primátor.

Srovnání primátora Igora Němce (ODS) s premiérem Vladimírem Špidlou (ČSSD) se nabízí: oba se svých funkcí ujali pouhých několik týdnů před záplavami, a ty je zaskočily v době stodenního hájemství. Oba postrádají charisma, Němec si však na rozdíl od věcného Špidly vypomáhal křečovitým optimismem, snahou neplašit a hledáním viníka (Povodí Vltavy). Ostatně už byl kritizován za špatné informování veřejnosti o závažnosti situace, například Rolf Bauer ze společnosti Šroubárna Libčice nad Vltavou v dopise rozeslaném médiím uvedl, že „je pohoršen, jakým způsobem informovali z Povodí Vltavy a Magistrátu hlavního města Prahy o blížící se rozvodněné Vltavě“.
Němec, muž s pověstí úředníka, jehož zastupitelstvo nainstalovalo do čela radnice spíše provizorně, se nestal mediální hvězdou, ale ani nezklamal. Komunikoval s veřejností, organizoval, byl ve správné chvíli na správných místech. Jeho rozhodnutí ucházet se po komunálních volbách znovu o primátorský post nemusí být úplně bez šance. „V krizovém štábu jsme hodně pracovali jako tým, Igor Němec byl velice obětavý, myslím, že se za svou práci nikdo nemusíme stydět,“ řekl týdeníku EURO o vedení města, evakuovaném během kritického týdne ze Starého Města na Královské Vinohrady, náměstek primátora Jiří Paroubek (ČSSD). Také on má zájem stát se v listopadu pražským primátorem a během povodní se tomuto cíli přiblížil. Primátorské metě přizpůsobil i svůj slovník: vyzval v těchto dnech k odložení stranických zájmů a pochvaluje si, že radnice „kope v jednom triku, v triku Prahy“.

Půjde o peníze.

Kromě srozumitelného, trochu nadstranického vystupování na veřejnosti má Paroubek jako člen rady odpovědný za finance jasnou představu, kde vzít desítky miliard pro poškozenou metropoli. Ještě než opadla voda, nabídl za magistrát každé postižené pražské domácnosti dvacet tisíc korun jako dar a nízkoúročenou nebo bezúročnou půjčku u České spořitelny, přičemž úroky by byly hrazeny z celopražského povodňového účtu. „Musíme během dvou týdnů přehodnotit potřebu majetkové účasti města v některých společnostech,“ soudí Paroubek. Uvádí, že půjde o prodej minoritního podílu v Pražských vodovodech a kanalizacích majoritnímu vlastníkovi, společnosti Vivendi. „Máme už konkrétní nabídku od Vivendi, která je k jednání. Byl by to pro oba partnery zajímavý obchod,“ řekl Paroubek týdeníku EURO. Dodává, že podmínkou je, aby město i nadále rozhodovalo o výši vodného a stočného.
Zhruba 280 milionů korun by prý město a Dopravní podnik mohly utržit za prodej společnosti Pragonet. Několik desítek milionů korun chce Paroubek získat do pražské kasy odprodejem již dříve městem vykoupených podílů drobných akcionářů První městské banky České pojišťovně. „Musíme zvážit, co s dalšími společnostmi v našem obchodním majetkovém portfóliu, třeba s ČSA, Pražskými službami. Návrhy by rada mohla předložit zastupitelstvu ještě do konce volebního období,“ uvedl náměstek Paroubek. Soudí, že náprava škod by mohla trvat rok.

Mění se priority.

I když primátor Němec nechce konkrétně prozradit, jak si město pomůže k potřebným financím, i on je pro razantní postup. „Všechno budeme zvažovat. Prodej Pragonetu je například věc, jíž jsme se zabývali už dříve a teď jenom zesílily argumenty,“ uvedl Němec pro týdeník EURO. Internetový rejstřík uvádí, že Němec v orgánech Pragonetu město zastupuje. Primátor tvrdí, že Praha bude muset přehodnotit své investiční akce i celý rozpočet. Nečekanou prioritou se brzy zřejmě stane nejen dobudování úspěšné staroměstské protipovodňové stěny na území Kampy, Karlína, Holešovic a možná i Tróje, ale také zemních hrází v oblasti Manin, protože stěna, vysoká 2,7 metru, nemá na nízko položených nábřežích smysl. A to i přes miliardovou hodnotu tohoto projektu. „Praha se probudila do jiné historie. Stalo se něco, co má vliv na psychiku Pražanů, na urbanismus města, na klima v metropoli vůbec,“ tvrdí primátor. Zatímco Němec se minulý týden zapletl do spekulací o různých přehmatech během potopy, Paroubek je nad věcí a viníky nehledá. V jednom se ovšem shodnou: oba uvažují o postihu majitele lodi Christian Marco, který nerespektoval nařízení a nedostatečným ukotvením plavidla ohrozil Karlův most. „Je to poučení pro příště, takovéto lodě musejí mít technické prohlídky, neuposlechnutí mohlo stát mnoho lidí život,“ říká Němec.

Zábavný Hvížďala.

Další osobnost pražské politiky, radního Michaela Hvížďalu (US-DEU) mohli Pražané během povodní vidět doslova na každém kroku. Usmíval se na ně třeba uprostřed vodní hladiny u stanice metra Vltavská: stovky billboardů s jeho vysmátým portrétem a předvolebním heslem „V Praze nás baví žít“ zůstaly i tam, odkud se museli obyvatele evakuovat záchranáři na člunech. Hvížďala má smůlu, protože reklamní plochu má pronajatou až do konce roku a text, který nyní vyznívá provokačně, mnohde nelze odstranit, protože se k němu nikdo nedostane.
V době nejtěžšího souboje s vodním živlem o jindy nepřehlédnutelném Hvížďalovi Pražané téměř neslyšeli, v médiích absentoval. Až když voda začala klesat, objevil se v tisku na fotografii po boku slavného herce Seana Conneryho, vyzývajícího svět k pomoci Česku. Hvížďalovým tématem byla bezpečnost a usiloval například o zvýšení kompetencí Městské policie: podpořit jí v akci se mu však nepovedlo.
Podobně jako Hvížďalu i exprimátora Jana Kasla (Evropští demokraté) nazývají někteří zastupitelé schopným solitérem. Ani Kasla překvapivě nebylo během povodně nikde vidět. Nejde o teatrálnost: nesdílet s voliči chvíle mnohdy jejich největšího životního utrpení je prostě hrubá politická chyba a vážný kandidát na vedoucí pozici ve městě by se jí neměl dopustit. Ze zdravotní dovolené přiletěl i prezident Havel, ačkoli mu o další zvolení nejde.

BRAND24

Bém kontra Němec.

Z kuloárních informací zastupitelstva vyplývá, že Igor Němec si jako primátor přeci jen získal u svých kolegů určité sympatie a respekt. Prý pochopil, že je nutné komunikovat napříč stranami, hledá si spojence a absenci charismatu nahrazuje pracovitostí. Mnozí jsou vzhledem k současným událostem rádi, že se čelná funkce po odstoupení Jana Kasla přeci jen obsadila a křeslo nezůstalo prázdné, o čemž se původně uvažovalo.
Němec ovšem nemá povolební podporu ODS vůbec jistou. Během povodně bylo často vidět i starostu Prahy 6 Pavla Béma (ODS), jehož by údajně v primátorském křesle rád viděl předseda strany Václav Klaus. Pokud by k souboji o prvního muže na radnici mělo dojít mezi ČSSD a ODS, představoval by pro Jiřího Paroubka Bém jistě těžšího soupeře než Igor Němec. Není rovněž tajemstvím, že zatímco na celostátní úrovni vládne koalice ČSSD/US-DEU a stejné síly by Špidlovo křídlo sociální demokracie rádo vidělo i na úrovni Prahy, tendence na pražské radnici jsou jiné. Většina zastupitelů ČSSD i ODS si nemůže vynachválit věcnou velkokoaliční spolupráci a ráda by v ní pokračovala dál. Je přitom zřejmé, že v tom mohou hrát roli i privátní zájmy jednotlivců, svázaných s různými firmami.

Fenomén stěna.

Jiřímu Paroubkovi může do budoucna pomoci skutečnost, že to byl právě on, kdo na radnici prosazoval stavbu základů pro mobilní protipovodňové stěny. V rozpočtu na rok 2002 tvrdě požadoval právě posílení pro tuto položku - marně. Jeho snahu zkomplikoval odpor památkářů, jimž vadilo, že by pozemní základy stěny rušily estetický vzhled historické Kampy.
První zatěžkávací zkouškou nového primátora i celé radnice bude už 20. až 22. listopadu pražský summit NATO. Proti jeho uspořádání se ještě během záplav vyslovili tradičně komunisté. Radní Michael Hvížďala ještě koncem července v TV Prima řekl, že není zastáncem pořádaní takových akcí v centrálních částech historických měst, jako je Praha. Jiří Paroubek je i přes současné potíže města pro uspořádání summitu, o němž soudí, že by mohl postiženou Českou republiku více zviditelnit a přivést tak finanční pomoc ze zahraničí. Jednoznačně pro je i Igor Němec: „Na ústředním krizovém štábu sdělím, že Praha je připravena to uspořádat“. Snad později neřekne, že jeho optimismus zavinili ti, kteří mu včas neřekli o závažných dopravních problémech ve městě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).