Menu Zavřít

Primátorka v nesnázích

31. 3. 2015
Autor: Euro E15

Pražská primátorka Adriana Krnáčová je zralá na odvolání. Domlouvat se za zády městské rady s advokátem protistrany na výměně vlastních právních zástupců je do nebe volající ostuda. Jenže když pražská opozice sbírá podpisy pro mimořádné zasedání zastupitelstva, je to zbytečné a teatrální gesto. Praha má úplně jiná pravidla, rozhoduje tu Andrej Babiš.

V hlavním městě vládne ANO, ČSSD a Trojkoalice nikoliv proto, že by tahle možnost byla nejlepším řešením, ale proto, že TOP 09 a ODS prošly takovými otřesy, že jsou de facto neschopné. Po éře jejich společných či oddělených vlád s nimi navíc nechce mít nikdo nic společného, čemuž se nelze divit. Tato opozice nyní přichází s prohlášením, že Adriana Krnáčová by měla odstoupit.

Vsadím se ale, že si nikdo nepřeje pád pražské koalice méně, než pánové a dámy z TOP 09 a ODS. Už vidím to zděšení v jejich očích, kdyby padla odpovědnost za hlavní město zase na ně. Co by si proboha počali?

Podepisovat se znovu pod smlouvy na Blanku, slibovat nové termíny jejího otevření, vyjednávat s držitelem licencí na Opencard, to opravdu nikdo z nich nechce. Vždyť ani teď nepřišli s řešením situace, ale jen plochou výzvou k odstoupení. Mají dost potíží s vlastní rozpolceností a přebíháním zastupitelů. Dát jim Prahu do ruky by byl za současné situace obrovský risk.

Samozřejmě to nic nemění na tom, že by primátorka v každém civilizovaném městě měla po takovém průšvihu odstoupit. Domlouvat se s protistranou a nominovat na její návrh právníky ve sporu o nevýhodný pronájem Škodova paláce, to je pro bývalou šéfku Transparency International nepřípustné. Koalice by se měla dohodnout na novém kandidátovi a Adrianu uklidit.

Těsná většina a Babišova vůle

Jenže Praha je vlastní entitou. Magistrátní koalice drží těsnou většinou a vůlí Andreje Babiše. To on uzavíral dohodu s Matějem Stropnickým, že ANO nepostaví kandidátku na jeho Praze 3 a čekal na oplátku od Stropnického Trojkoalice „ohebnost“.

A Andrej Babiš si určitě nepřeje neúspěch a pád své primátorky, kterou mimochodem před volbami horečnatě hledal na poslední chvíli. Leda, že by přišla velká chvíle Radmily Kleslové, šéfky pražské ANO a nepřiznané komunistické rozvědčice. Jenže její roli vidí Babiš jinde. Jak se svěřil v jednom z rozhovorů, chce ji mít na lobbing a politickou práci v zákulisí, kterou Kleslová bravurně ovládá.

Z téhle rovnice vyplývá, že se v Praze nestane nic převratného, tedy pokud si to šéf ANO nezačne přát (nebo pokud nespáchá veřejné harakiri Trojkoalice, což je nepravděpodobné). Je přece dobré vědět, kdo o věcech rozhoduje. Ale proč tedy proběhla vloni ta věc jménem volby?

eurokomentáře


Čtěte další komentáře autora:

Americká kolona na obzoru

Andrej, silnější pes

BRAND24

S láskou tvoje vláda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).