Menu Zavřít

Příliš energetická dovolená

12. 8. 2009
Autor: profit

Toskánské dobrodružství Mirka Topolánka, Marka Dalíka a dalších více či méně známých tváří z fotografií od pana Randáka jsou nepochybně nejžhavějším skandálem tohoto léta.

Autor: Mladá fronta Dnes

Politici nesmí trávit dovolenou ve společnosti lobbistů či podnikatelů, protože pak zcela logicky vznikají spekulace, kdo tam co platil a co za to očekává. Podobně nelze akceptovat, že je expremiérovi jedno, komu patří vila, v níž pobýval. To by mu mohlo být jedno, pokud by si dovolenou koupil u cestovní kanceláře. Pak skutečně není třeba zkoumat, komu patří hotel, v němž ho cestovka ubytuje. A jestliže je majitelem toskánské vily klient J&T banky, měl by být ostražitý zcela mimořádně, protože naprostá většina privátních klientů této instituce jsou čeští či slovenští občané, což může zavánět více než snesitelně.

CONTENT24

Děsivá hra rozvědky Obdobně nepřijatelné je pak to, když bývalý šéf vojenské rozvědky Karel Randák a jeho bývalý podřízený a soudem odsouzený Petr Bakeš na objednávku fotí a filmují politiky. Představa, že politiku v této zemi zásadním způsobem ovlivňují zpravodajští důstojníci, hrající jakousi podivnou hru za peníze kohosi v pozadí, je děsivá. Tvrzení, že jde o obyčejný projev osobního pobouření nad poměry v české politice, je věrohodné asi jako prohlášení muchomůrky zelené, že zelená je přece tou nejzdravější barvou vhodnou do vaší smaženice. Spojení Randáka s lidmi z ČSSD je zřejmé jak z jeho minulosti, tak z jeho pravidelných styků s kontroverzním šéfem marketingu v Lidovém domě Petrem Dimunem. Zda je však za celou kauzou opravdu ČSSD, jak tvrdí Mirek Topolánek, však zdaleka není jisté. Jasné a prokazatelné spojení Randáka se socialisty totiž této straně škodí skoro stejně, jako škodí ODS Topolánkova dovolená. Znechucení navíc odrazuje lidi od účasti u voleb, což není pro ČSSD tou nejlepší zprávou. Asi jen obchodní handrkování**

Pro toho, kdo pravidelně sleduje poměry nejen na politické, ale i obchodní scéně, je daleko pravděpodobnější variantou, že jde o vyřizování obchodních sporů jinými než obvyklými prostředky. A nelze přehlédnout, že mezi firmami na trhu energií, tedy mezi ČEZ a J&T na straně jedné a Mosteckou uhelnou na straně druhé, jsou nyní opravdu vztahy značně napjaté. A právě jedna z bojujících stran je do kauzy namočena až po uši, zatímco ta druhá se směje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).