Menu Zavřít

Příležitost pro zatvrzelé

22. 1. 2007
Autor: Euro.cz

TVRZ TICHÁMinulý týden se v nabídce nemovitostí objevila opravdová lahůdka. „Kupte si tvrz!“ hlásá inzerát. Přiložená fotografie ale napovídá, že o luxusní rezidenci zřejmě nepůjde. Tvrz Tichá, o které je řeč, je totiž zřícenina.Obec Tichá leží zhruba jedenáct kilometrů jižně od městečka Kaplice a pětadvacet kilometrů jihovýchodně od Českého Krumlova.

TVRZ TICHÁ Minulý týden se v nabídce nemovitostí objevila opravdová lahůdka. „Kupte si tvrz!“ hlásá inzerát. Přiložená fotografie ale napovídá, že o luxusní rezidenci zřejmě nepůjde. Tvrz Tichá, o které je řeč, je totiž zřícenina.

Obec Tichá leží zhruba jedenáct kilometrů jižně od městečka Kaplice a pětadvacet kilometrů jihovýchodně od Českého Krumlova. Až sem kdysi sahalo hraniční pásmo, dnes už je ale situace jiná a vesnice žije poklidným životem. S jednou výjimkou. V posledních dnech se totiž do středu dění dostala zdejší tvrz, kterou její majitelé začali nabízet prostřednictvím realitní kanceláře k prodeji.

Nebylo by na tom nic divného, kdyby se ovšem nejednalo o zříceninu. Z bývalé tvrze se do dnešních dnů zachoval pouze 12 metrů vysoký zbytek mohutné hranolové věže. I on je ale velmi poničený, protože kdysi sloužil jako levný zdroj stavebního materiálu. Stěny jsou narušené a z vrcholku stavby vyrůstají mladé stromky. Kdo však má srdce dobrodruha, tomu ani tato překážka nemusí vadit. Stačí mít 1,3 milionu a originální nemovitost může změnit majitele.

NEJJIŽNĚJŠÍ BOD

První zmínky o vsi Tichá, která se jeden čas nazývala také Oppolz, pocházejí již ze 14. století. Tvrz se zde poprvé uvádí roku 1347, nikdy však nebyla centrem samostatného panství. Nejprve náležela k nedalekému hradu Velešínu, po jeho zpustnutí pak roku 1387 přešla do majetku rodu Rožmberků.

Bohatý a slavný rod přikládal tvrzi velký význam, protože byla jeho nejjižnějším opěrným bodem. Tichá byla proto až do konce 15. století sídlem samostatného purkrabího i hejtmana. Jednalo se přitom o tvrz vodní, v jejímž areálu byl kromě mohutné věže pravděpodobně také palác. Stavba byla z jedné strany chráněna rybníkem, ze tří zbývajících mohutným příkopem.

PIVOVAR NA TVRZI

Rožmberkové drželi zdejší panství až do roku 1611, kdy po meči vymřeli. Jejich majetek si pak rozdělily další rody a Tichá připadla Buquoyům. Ti už neměli takové mocenské ambice a tvrz postupně přeměnili na pivovar. Zlatavý mok se zde vařil od roku 1789 až do poloviny 19. století.

BRAND24

Po zrušení pivovaru byla tvrz ponechána osudu. Lidé ji začali brzy rozebírat a také povětrnostní vlivy vykonaly své. Po druhé světové válce, kdy přecházela do majetku státu, byla proto již pouhou zříceninou.

A dobře se jí nevedlo ani v následujících čtyřiceti letech. Stála totiž ve zmíněném pohraničním pásmu a její údržbě se nikdo nevěnoval. Teprve po roce 1989 svitla naděje na záchranu, současní majitelé ale nakonec raději zvolili prodej. Teď už jen najít obětavého nadšence a opravy mohou začít.

POPIS OBJEKTUnázev: tvrz Tichámísto Tichákraj Jihočeskýadresa bez č. p.typ zříceninastav havarijnívyužití žádnékult. památka od roku 1958
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).