Menu Zavřít

Přijdou až s důchodovou reformou

5. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Dluhopisy pro domácnosti

BRAND24

Projekt dluhopisů, které by měl stát prodávat výhradně českým domácnostem, se zřejmě odkládá. Ministr financí Miroslav Kalousek totiž zvažuje, že by se retailové bondy navázaly na změny v penzijním systému. „Zvažují se možnosti propojení projektu s důchodovou reformou a probíhá intenzivní komunikace s Českou národní bankou a ostatními dotčenými subjekty o řešení technické infrastruktury a distribuce dluhopisů,“ sdělil týdeníku EURO Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.
Vzhledem k tomu, že start důchodové reformy je v nedohlednu a politická vyjednávání téměř nezačala, znamenal by takový krok výrazné zpoždění celého projektu. S plánem prodávat státní bondy přímo českým domácnostem přišel Kalouskův předchůdce Eduard Janota, který v něm viděl způsob, jak do děravé státní kasy přinést několik miliard korun. Janota přitom na reatilové bondy spěchal. Situaci rozpočtu, kdy se zoufale hledala každá koruna, bylo totiž třeba řešit velmi rychle.
„Ministr financí projekt považuje za jednu z hlavních priorit, a proto i širší informační kampaň v této věci bude zahájena až po pečlivé přípravě celého projektu,“ ujišťuje Haas. Ministerstvu financí nyní zbývá dořešit několik technických věcí, které nestihl připravit Janota.
Jde především o to, kdo bude bondy prodávat, o což se už za působení Eduarda Janoty v ministerském křesle strhla velmi ostrá diskuze. Může jít o státní, ale i o soukromý subjekt. Ve hře je například Středisko cenných papírů nebo Česká pošta. Zatím je jasné pouze to, že stát nebude tyto bondy předčasně vykupovat, což Janota původně chtěl, a jejich výnos bude podléhat patnáctiprocentní dani.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).