Menu Zavřít

Přicházejí nové zákony

29. 11. 2004
Autor: Euro.cz

LEGISLATIVA Právní normy v oblasti energetiky, vytápění a ochrany životního prostředí se mění. Několik nových zákonů vstoupí v účinnost už za pár týdnů - od 1. ledna příštího roku. Přinášíme přehled nejvýznamnějších nových nebo připravovaných evropských směrnic a českých zákonů z oborů energetiky.

LEGISLATIVA Právní normy v oblasti energetiky, vytápění a ochrany životního prostředí se mění. Několik nových zákonů vstoupí v účinnost už za pár týdnů - od 1. ledna příštího roku. Přinášíme přehled nejvýznamnějších nových nebo připravovaných evropských směrnic a českých zákonů z oborů energetiky. Přehled je zpracován podle materiálu Seven - střediska pro efektivní využívání energie. ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV

Členské státy Evropské unie musí stanovit metodiku určování energetické náročnosti budov s plochou nad 1000 metrů čtverečních. Součástí evropské směrnice je požadavek na zavedení systému energetické certifikace (štítkování) budov. Nové a rekonstruované budovy mají splňovat minimální požadavky stanovené energetické náročnosti. Před výstavbou nové budovy má být ověřena proveditelnost využití obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla, dálkového vytápění a chlazení a využití tepelných čerpadel. Směrnice zavádí povinnost pravidelných inspekcí kotlů s výkonem od 20 kW a klimatizací nad 12 kW. V současnosti se připravuje novela zákona o hospodaření s energií (č. 406/2000 Sb.) podle platné směrnice 2002/91/EC Evropského parlamentu a Rady z 16. 12. 2002 o energetické náročnosti budov. Novela vzniká v rámci odborné skupiny při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR

EMISNÍ OBCHODOVÁNÍ

Co je podstatou emisního obchodování? Stát přidělí v národním alokačním plánu každému zdroji emisí, který spadá do systému obchodování, maximální množství povolených emisí. V první fázi se jedná o oxid uhličitý. Podnik může sám snížit emise, aby se vešel do stanoveného limitu, nebo nakoupit chybějící povolenky od jiných subjektů v rámci celé EU. Pokud podnik emituje menší množství, než na kolik má přidělené povolenky, může přebytečné množství prodat na trhu. Zákon by měl nabýt účinnosti od 1. ledna 2005.

LIBERALIZACE TRHU S ELEKTŘINOU A PLYNEM

Nové evropské směrnice urychlují, prohlubují a harmonizují proces otevírání trhu s elektřinou a zemním plynem. Novela energetického zákona, která je v současnosti projednávána v Parlamentu ČR, zavádí tyto evropské trendy do české legislativy. Také tato nová norma by měla nabýt účinnosti od 1. ledna 2005.

PODPORA KOGENERACE

Evropská směrnice se týká pouze nově definované „vysoce účinné kogenerace“ a zavádí systém garance původu elektřiny z těchto zdrojů. Členské státy mají povinnost vyhodnotit potenciál pro uplatnění vysoce efektivní kogenerace a kontrolovat využívání tohoto potenciálu. Směrnice 2004/8/EC je zapracována v projednávané novelizaci českého energetického zákona. Nevyžaduje zavedení národních podpůrných programů.

ELEKTŘINA Z OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ

Příslušná evropská směrnice vyžaduje, aby členské státy přijaly opatření, vedoucí k větší spotřebě elektřiny z obnovitelných zdrojů v souladu s přijatými národními indikativními cíli. Zavazuje členské státy, aby zavedly systém garance původu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Musí také odstranit administrativní a technické překážky uplatnění takto získané elektřiny na trhu. Návrh zákona o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie je projednáván v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Pokud bude zákon schválen, měl by nabýt účinnosti od 1. ledna 2005

ENERGETICKÉ SLUŽBY

Mezi nejvýznamnější a patrně i nejdiskutovanější připravované evropské normy patří návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady „o účinnosti v konečné spotřebě energie a o energetických službách“. Návrh zahrnuje řadu opatření. Nejpodstatnější z nich je povinnost snížit energeticky úspornými opatřeními konečnou spotřebu energie o jedno procento (ve veřejném sektoru o 1,5 procenta). K dosažení těchto cílů by se měly kromě jiného využívat energetické služby či audity. Návrh zároveň požaduje měření energie u všech konečných spotřebitelů síťově vázané energie.

AKTUÁLNĚ O ENERGIÍCH

Cena elektřiny spíše poroste

Profit č. 48/2004

Liberalizace trhu s plynem

Seriál Profitu - od č. 47/2004

Vláda podpoří výrobu bionafty

Profit č. 47/2004

Kdo vydělá na zelené elektřině?

Profit č. 46/2004

BRAND24

Dotace na úsporu energie

Profit č. 44/2004

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).