Menu Zavřít

Přibývá především kvalitních hotelů

22. 8. 2005
Autor: Euro.cz

UBYTOVACÍ KAPACITY V České republice bylo v minulém roce postaveno 46 luxusních hotelů, a to zejména v Praze. Investoři tak odpovídají na poptávku. Zahraniční turisté u nás nejčastěji navštěvují právě hlavní město a stran ubytování kladou důraz na kvalitu.

BRAND24

UBYTOVACÍ KAPACITY V České republice bylo v minulém roce postaveno 46 luxusních hotelů, a to zejména v Praze. Investoři tak odpovídají na poptávku. Zahraniční turisté u nás nejčastěji navštěvují právě hlavní město a stran ubytování kladou důraz na kvalitu.

Kvalitních hotelů u nás mnoho není. Celkem se do kategorie čtyř- a pětihvězdičkových kapacit vejde 266 hotelových objektů. Z toho největší počet - 112, tedy přibližně 42 procent - je v hlavním městě, které je pro zahraniční turisty už tradičně nejoblíbenější destinací. Obsazenost domácích hotelů se pohybuje kolem 70 procent, přičemž luxusní hotely ji mají spíše vyšší. „Letos se pohybujeme kolem 80 procent,“ říká Josef Neufus z pražského hotelu Maria Prag z řetězce Falkensteiner. Ten v Česku už delší dobu provozuje hotel v Mariánských Lázních, když loni přidal další v metropoli. Vzhledem k silné a dosud nenasycené poptávce hodlají v hlavním městě expandovat i další řetězce, například Radisson SAS či Accor. Pozornost investorů ale stále více poutají i regiony. Například mezi dvanácti ubytovacími kapacitami, které společnost Best Western vlastní v Česku, figurují hotely v Ústí nad Labem či Kašperských Horách na Šumavě. Ta ostatně spolu s Krkonošemi a Karlovarskem u nás patří u k nejatraktivnějším turistickým oblastem. Loni přijel do Česka rekordní počet zahraničních turistů - téměř osm milionů. Je to nejvíce od roku 1992, kdy se začal počet návštěvníků sledovat. Z toho českou metropoli navštívilo tři a půl milionu turistů. Žebříček národů vedou, co se týče celého Česka, tradičně Němci (téměř dva miliony), následovaní Slováky, Brity, Italy, Nizozemci, Rusy, Španěly a Američany. Nejpopulárnější je mezi zahraničními turisty metropole, mimo jiné ji navštívilo 600 tisíc Britů, půl milionu Němců a 300 tisíc Italů. V regionech patří k nejnavštěvovanějším lázeňská oblast Karlových Varů, kterou si oblíbili především Rusové. Příjmy Česka z cestovního ruchu loni dosáhly zhruba 106 miliard korun, což představuje zhruba čtyři procenta HDP a více než šest procent exportu. V rámci střední a východní Evropy patří z turistického hlediska Česko k nejnavštěvovanějším zemím - přijíždí k nám o třetinu více turistů než do Maďarska, když obliba Bulharska a Polska je v tomto porovnání zhruba poloviční. Letos podle odhadů České centrály cestovního ruchu-CzechTourism do Česka přijede až osm a půl milionu turistů. Podle Josefa Neufusse jsou očekávání sektoru ovšem po rekordní návštěvě loni příliš optimistická: „Letošek není špatný, ale loňský rok byl lepší.“ Bez ohledu na to společnost Falkensteiner připravuje v Česku další projekty: dva v osvědčených lokalitách, tedy v Praze a Mariánských Lázních, přičemž se uvažuje i o výstavbě hotelu ve Františkových Lázních.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).