Menu Zavřít

Přibývá lidí, kteří se obracejí na poradny se snahou řešit dluhy

29. 11. 2010
Autor: profit

Na občanské poradny se obrací stále více lidí kvůli neschopnosti splácet dluhy. Přibývá mezi nimi i těch, kteří patří středněpříjmové skupiny obyvatel.

Foto: Archiv

Stále přibývá Čechů, kteří žádají občanské poradny o pomoc při řešení svých dluhových problémů. Za letošní tři čtvrtletí položili občanským poradnám 5366 dotazů souvisejících se zadlužením, zatímco ve stejném období loni 3499. Nárůst představuje téměř 54 procent. ČTK to dnes řekl ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický.

Poradci v občanských poradnách se snaží lidem pomoci například tím, že s nimi problém proberou a navrhnou nejlepší varianty řešení. Asociace dnes v Senátu pořádala odborný seminář s cílem bylo varovat před rozšiřujícím se trendem předlužování občanů.

Pomoc klientům s řešením jejich tíživé situace, kdy jsou zadluženi, není jednoduché. Klienti často nemají o svých dluzích přehled, nemají k dispozici všechny potřebné dokumenty a ani neznají názvy a počty svých věřitelů. Potom je na poradcích, aby klientovi vysvětlili celý postup, jak z problému ven,“ uvedla realizátorka projektu Dluhové poradenství Kateřina Plháková. Od příštího roku se podle místopředsedy senátního sociálního výboru Radka Sušila (ČSSD) bude zřejmě počet dlužníků, exekucí a osobních bankrotů zvyšovat v souvislosti s deregulací nájemného nebo růstu cen energií.

Hynek Kalvoda z Asociace občanských poraden na semináři uvedl, že zadlužení se týká nejen nízkopříjmových vrstev obyvatel, ale už také některých jedinců z vrstev středněpříjmových. Problémy podle zkušeností poraden mají hlavně lidé z Moravskoslezského kraje, Vysočiny a Prahy. Průměrný příjem klientů poraden se pohybuje mezi 8000 až 13 200 korunami měsíčně.

Často se zadlužují s vědomím, že nebudou schopni splácet, že budou vytloukat klín klínem. Neuvědomují si, jak jsou vysoké úroky,“ uvedl Kalvoda k výsledků projektu Prevence proti chudobě, který je financován ministerstvem práce a sociálních věcí a EU a do kterého se zapojilo 13 ze 42 poraden. Příčinami jsou podle Kalvody nezodpovědnost dlužníků, kteří si půjčují u nebankovních společností za nevýhodných podmínek, nedostatečná regulace takovýchto firem a postupy vymahačských agentur. Výsledky projektu v rámci Evropského roku proti chudobě by to měly pomoci změnit.

BRAND24

S čísly občanských poraden souzní i statistika České národní banky, podle nichž se letos v září dluhy českých domácností u bank a finančních institucí vyšplhaly na 1,028 bilionu korun. Za rok tak domácnosti zvýšily své zadlužení o 69,5 miliardy korun. Podle průzkumu společnosti STEM z počátku listopadu splácí úvěr, půjčku nebo leasing prakticky každá druhá domácnost.

Hypotéky či finanční leasing využívají podle STEM především dobře finančně zajištěné domácnosti, lidé z hůře situovaných vrstev uzavírají častěji spotřebitelské úvěry nebo si berou půjčky ke splácení jejich běžných potřeb nebo vybavení domácností. Spotřebitelské úvěry a peněžní půjčky má podle průzkumu pětina českých domácností, jimž tak hrozí předlužení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).