Menu Zavřít

Prezidentské repete

16. 7. 2003
Autor: Euro.cz

ODS tlačí do čela NKÚ Miroslava Beneše, koalice tápe

Únorový husarský kousek opozičních občanských demokratů, kdy se jim povedlo prosadit vlastního kandidáta Václava Klause do funkce prezidenta republiky, by mohl mít zářijové pokračování. Na první poprázdninové schůzi sněmovny budou totiž poslanci zřejmě volit nového prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). A zatímco se lidovci, unionisté ani sociální demokraté zatím nedokázali domluvit na společné osobnosti za vládní koalici, ODS stojí opět jako jeden muž za svým bývalým místopředsedou Miroslavem Benešem. Šanci být jazýčkem na vahách mají znovu komunisté.

Máme svého kandidáta.

Zhruba před měsícem varoval poslanec Ivan Langer (ODS), že koalice by mohla použít při volbě nástupce zemřelého Lubomíra Voleníka (ODS) způsobu „brutálního válcování, které předvedla při volbě rad pro rozhlasové a televizní vysílání“. Válec však nyní připomínají spíše občanští demokraté. „Uděláme všechno pro zvolení našeho kandidáta,“ řekl minulé úterý jejich místopředseda Petr Nečas týdeníku EURO. Unie svobody se však přiklání ke jménu jiného člena ODS, někdejšího viceprezidenta NKÚ Václava Peřicha (původně za Křesťanskodemokratickou stranu, sloučenou s ODS). Na dotaz, zda by ODS byla v případě Benešovy neprůchodnosti ochotna podpořit méně politicky vyostřeného Peřicha, Nečas stručně řekl: „My takhle neuvažujeme.“ Podobně jako před půl rokem v případě Václava Klause i teď ODS zdůrazňuje, že Miroslav Beneš je pouhým řadovým poslancem, jako byl v roce 1993 při svém nástupu Lubomír Voleník, nemá v současnosti žádné stranické funkce a je vybaven rozsáhlými zkušenostmi z regionální správy.

Na obzoru Zavázal.

Miroslav Beneš byl prvním oficiálním kandidátem na Voleníkovo křeslo. Teprve před deseti dny oznámila klubu ČSSD svou kandidaturu místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová. Lidovci mají dvě želízka v ohni: Pavla Šafaříka, náměstka ministra financí a bývalého poslance, a Josefa Svobodu, ředitele odboru ministerstva financí a bratra šéfa strany Cyrila Svobody. Kromě Peřicha se ovšem například mezi politiky bývalé čtyřkoalice uvažuje také o generálním sekretáři ministerstva zahraničí Vladimíru Zavázalovi. „Pokud ho koalice navrhne za společného kandidáta, tak já nebudu ten, který to bude zpochybňovat,“ řekl týdeníku EURO k Zavázalově kandidatuře první místopředseda KDU-ČSL a ministr dopravy Milan Šimonovský.

Koalice jednotně.

Právě Šimonovský zdůrazňuje, že koalice se musí domluvit na jednotném kandidátovi. „Proti panu Benešovi jako představiteli opozice je třeba postavit kandidáta, který bude lepší,“ prohlásil. Zatím prý je čas jednat. Bouřlivá debata už začala i mezi lidovci, protože nominace dvojčete předsedy Cyrila Svobody u mnohých vzbudila nelibost a rozpaky. „To Carda přehnal,“ komentoval to jeden poslanec KDU-ČSL, který si nepřál být jmenován.
Unionisté preferují Václava Peřicha. Poslankyně Hana Marvanová (US-DEU) vyzdvihuje jeho zkušenost s prací kontrolního úřadu. Soudí, že Beneš je příliš politicky angažován. „Já vím, že i pan Voleník vzešel z ODS, ale ne každý je schopen se tak jako on oprostit od politické strany, která jej nominovala,“ řekla pro týdeník EURO. „Myslím, že pan Beneš by toho schopen nebyl,“ dodala. Ze stejných důvodů považuje za nevhodnou kandidaturu Jitky Kupčové.
Petru Nečasovi se naopak nelíbí kandidatura Josefa Svobody. „Nemyslím si, že by měli být příbuzní diskriminováni, to v žádném případě, ale je-li pravda, že tuto věc prosazuje v KDU-ČSL Cyril Svoboda, tak je to takový drobný náznak nepotismu,“ řekl.

BRAND24

Peřich kritizoval ODS.

Proč vlastně občanští demokraté nominovali Miroslava Beneše a ne Václava Peřicha, blízkého spolupracovníka Lubomíra Voleníka? Není vyloučeno, že roli v tom mohla sehrát vzpomínka na rok 1996, kdy NKÚ zveřejnil kritický nález, že Investiční a Poštovní banka v roce 1993 neoprávněně krátila daně z příjmů právnických osob o 175 milionů korun a základ daně z příjmů právnických osob o 444 milionů korun. ODS tehdy musela čelit podezření, že prostřednictvím jí řízeného ministerstva financí dala možnost krátit daňový základ bance, u níž měla úvěr.
Místopředseda Nečas si je sice vědom, že Peřich byl v roce 1993 zvolen na pozici dvojky do NKÚ s podporou jeho strany, o žádných současných výhradách k Peřichovu působení kvůli kauze IPB však neví. Sám Peřich nedávno v rozhovoru pro Český rozhlas připustil, že by měl do pokračování práce v NKÚ chuť a že loni nekandidoval do druhého funkčního období společně s Voleníkem jen proto, aby Voleník měl větší šanci být zvolen. „Zatímco já si počkám na nějakou další situaci,“ řekl tehdy Peřich.

Rozhodne Klaus.

Kandidáty na prezidenta NKÚ musejí strany nahlásit příslušné sněmovní volební komisi do 15. srpna. Sněmovna poté vybere vítěze a doporučí jej ke jmenování prezidentu Václavu Klausovi. Všeobecně se má za to, že nejmenší šanci na zvolení má kandidát sociálních demokratů, protože jejich zástupce Dušan Tešnar byl v prosinci loňského roku zvolen viceprezidentem úřadu. Tešnar v té době nahradil kandidujícího bývalého místopředsedu sněmovny Františka Brožíka, kterého sociálním demokratům vetoval prezident Václav Havel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).