Menu Zavřít

Převažuje při olympiádě byznys nad sportem?

23. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Přestřelka ANO Dušan Žovinec trenér české reprezentace kopané žen

Přestřelka ANO Dušan Žovinec trenér české reprezentace kopané žen

Doba, kdy převažoval sport nad byznysem, je nenávratně za námi. Bez dostatečného množství peněz se dnes nepodaří zrealizovat žádné větší sportovní klání. Dnes se olympionici připravují za pomoci olympijských výborů či firem, které jim finančně zajišťují celou sportovní přípravu. Americké gymnastky kupříkladu sponzorují američtí herci, nejinak je tomu u tuzemských sportovců. Sponzoři jsou poté medializováni a samozřejmě od sportovců vyžadují ty nejlepší možné výkony. Ani v socializmu nešlo jen o sport, ale především o propagaci tehdejšího zřízení.

BRAND24

NE Zuzana Pincová reprezentační brankářka, AC Sparta Praha Už samotná účast na olympiádě je tím nejvyšším, co může sportovec dokázat. Má možnost před zraky milionů diváků po celém světě předvést, co se za roky píle a odříkání naučil. Sportovci za olympiádu samozřejmě finančně odměněni jsou, přesto se většina z nich snaží především kvůli dobrému umístění, peníze jsou druhořadé. Sponzory a dalšími potřebnými lidmi disponuje každá velkolepá akce. Z toho, že nějakým způsobem podpoří olympiádu, mají přirozeně užitek - na tom však není nic nemorálního. Šárka Machytková majitelka obchodu se solnými lampami**

Jde především o přehlídku obdivuhodných sportovních výkonů. Sportovci jedou na olympiádu předvést výsledky své dlouholeté a náročné práce, nikoli kvůli penězům. Samozřejmě, že určité subjekty (kupříkladu ty, které vlastní práva na vysílání) na olympiádě vydělávají. N epobuřuje mě to - je to podobné jako u jiných komerčně úspěšných projektů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).