Menu Zavřít

Přestřelka

2. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Přinese rok 2006 zlepšení pro podnikatele? NE Mirek Topolánek, předseda ODS Podnikatelé letos příliš změn k lepšímu nepocítí. Budou přetrvávat problémy komplikující podnikání u nás: vysoká míra regulací, nepružný trh práce, vysoké celkové daňové zatížení nebo špatně vymahatelné právo.

Přinese rok 2006 zlepšení pro podnikatele?

NE

Mirek Topolánek, předseda ODS

Podnikatelé letos příliš změn k lepšímu nepocítí. Budou přetrvávat problémy komplikující podnikání u nás: vysoká míra regulací, nepružný trh práce, vysoké celkové daňové zatížení nebo špatně vymahatelné právo. Kosmetické úpravy daně z příjmu nic nemění na tom, že především drobný a střední podnikatelský stav je sužován opatřeními, jako je minimální daň, registrační pokladny či zvyšování povinných záloh na zdravotní a sociální pojištění. Paušální platby daní využije jen někdo, nejen podnikatelé naopak pocítí zvýšení cen energií. Jedině razantní změny v daňovém systému, snížení byrokracie a uvolnění podmínek pro podnikání umožní výrazněji snížit nezaměstnanost a zvýšit hospodářský růst.

Marcel Winter, majitel marketingové firmy WMC

My podnikatelé jsme již od roku 1989 považováni státními úředníky za de facto podvodníky, proto stále musíme dokazovat svoji nevinu. Totéž lze čekat i letos. Tím, že nabude platnosti novela stavebního zákona zahrnující při výstavbě nemovitosti do 100 m2 pouze ohlašovací povinnost, se ale mnohým podnikatelům uleví. Navíc se bude ještě více dařit našemu exportu zejména na perspektivních trzích v Asii.

ANO

Jiří Paroubek, premiér za ČSSD

Vysoká tempa růstu ekonomiky jsou zárukou dalšího růstu poptávky. Nové investice poskytnou příležitost i v postižených regionech. Daň z příjmu právnických osob opět klesne o dvě procenta. Rozšířené daňové paušály zpříjemní život menšímu podnikání a zmenší byrokracii. A malí podnikatelé získají i na změně zdanění fyzických osob. Nový stavební zákon utlumí byrokracii i v této oblasti. ČNB stále drží úrokové sazby pod hladinou úrovně Evropské centrální banky. Doufám, že to vydrží i nadále. Schválení rozpočtu v EU dává naději na uplatnění při využití peněz z štědrých evropských fondů. Přeji proto podnikatelům hodně iniciativy. Ta je skutečným motorem našich úspěchů. A děkuji za dosavadní práci.

BRAND24

Foto popis|

O autorovi| Připravila: (ac)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).