Menu Zavřít

Přestřelka

13. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Souhlasíte s návrhem vlády na přijetí eura v roce 2010?AnoVladimír Dlouhý poradce investiční banky Goldman Sachs, ministr průmyslu a obchodu v letech 1992-97

Souhlasíte s návrhem vlády na přijetí eura v roce 2010? Ano Vladimír Dlouhý poradce investiční banky Goldman Sachs, ministr průmyslu a obchodu v letech 1992-97 Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura bych nechal na roky 2007 nebo 2008, nyní je to trochu předčasné. Obecně si myslím, že eurozóna není optimální měnovou zónou. Zavádět myšlenky otců zakladatelů USA, kteří se zasloužili o dolar, je v Evropě nepatřičné. Starý kontinent nebude mít nikdy podmínky, které mají Spojené státy - jednotný prostor bez jazykových a administrativních bariér. V přijetí eura vidím více záporů než kladů, ale je zřejmé, že rozhodnout o nepřijetí společné měny je v současné Evropě v podstatě nemožné. To by musela Unie zcela přehodnotit svoji politiku. Termín 2010 ale nepovažuji za konečný.

**Ne

BRAND24

Zdeněk Tůma guvernér České národní banky

Termín 2010 je reálný, dosažitelný. Tempo reálného zhodnocování české koruny se snižuje, směřuje ke dvěma procentům a to už je kompatibilní s jednotnou měnou. Kdyby tomu bylo jinak, mohli bychom pomýšlet na přistoupení až tak za patnáct, dvacet let. Podobně jako Vladimír Dlouhý jsem jak ohledně data, tak ohledně přínosů našeho vstupu do eurozóny trochu skeptický, ale přijetí eura za pět let je možné. A podnikatelům to přinese nezanedbatelná pozitiva - zvýšení zahraničního obchodu, vyšší ekonomický růst.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).