Menu Zavřít

Přestřelka

9. 1. 2006
Autor: Euro.cz

* Mají odbory v Česku příliš velkou moc?

Mají odbory v Česku příliš velkou moc? NE Milan Štěch, předseda ČMKOS

Odbory mají pravomoci přiměřené. Myslím, že by mohly mít i větší, a to především ve věcech postavení zaměstnanců. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění se v tomto smyslu vyjádřila velká část veřejnosti. Projednávaný zákoník práce, o kterém někteří prohlašují, že odborům pravomoci přidává, jim je naopak v něčem ubírá. Když bude kupříkladu zjištěno porušení v oblasti bezpečnosti práce, budou to muset projednat inspektoři práce.

Ivan Argaláč, předseda Sdružení prodejců tisku

V malých a středních firmách (ať již privátních, nebo státních) určitě ne, protože tam odbory téměř nefungují. Možná tak ve velkých státních podnicích. Tam ji mají takovou, jakou jim poskytuje zákoník práce -tudíž přiměřenou.

**ANO

BRAND24

Jaromír Drábek, prezident Hospodářské komory

Zákon dává odborům nepřiměřené pravomoci především tím, že jim umožňuje spolurozhodovat o chodu firmy. To považuji za nepřípustné jednoduše proto, že odbory nenesou žádnou zodpovědnost. Jejich nezastupitelná úloha je pouze při kolektivním vyjednávání, a to především u velkých společností. Silné odborové organizace se ale občas staví na úroveň vlastníků, což je samozřejmě holý nesmysl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).