Menu Zavřít

Přestřelka

27. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Vadilo vám, že návrh trestního zákoníku neobsahoval tak zvaný tunelářský paragraf?

NE Jiří Pospíšil stínový ministr spravedlnosti za ODS Návrh na vypuštění takzvaného tunelářského paragrafu sice navrhl poslanec ODS, byl ale schválen absolutní většinou členů ústavněprávního výboru napříč politickým spektrem. Navíc hlavní vládní legislativec pro tuto oblast (spolu s místopředsedou Nejvyššího soudu) konstatuje, že vypuštění paragrafu je v zásadě konformní s evropskou právní úpravou a že jednání, které chceme postihnout, je postižitelné jinými skutkovými podstatami. Petr Košťál

jednatel společnosti Fencer

Je to dosti problematické, protože podle tunelářského paragrafu nebylo tolik lidí stíháno a odsouzeno. Důležité je, aby byla snaha a síla tyto trestné činy odhalovat, vyšetřovat a po zásluze trestat, a to i podle jiných paragrafů.

Pokud má být trestní zákoník o tento paragraf doplněn, tak by to mělo být v co nejkratší době, protože pokud u nás něco dlouho trvá, tak se na to zapomíná.

**Karel Kühnl

ministr obrany za US-DEU

BRAND24

Chyběla vůle poskytnout dostatek času, aby § 230 odst. 2 mohl být do návrhu trestního zákoníku navrácen. Jeho vypuštění bylo sporné. Naprosto nepřipouštím, že by mohl existovat trestní zákoník bez tohoto paragrafu. Byla by to katastrofa pro naše právní myšlení. Z důvodů, které považuji téměř za protismyslné, se většina sněmovny rozhodla prosadit konečné hlasování o tomto zákoníku bez onoho paragrafu, a to s negativním výsledkem.

Připravila: (ac)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).