Menu Zavřít

Přestřelka

26. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Potřebuje Česká republika zákon o referendu? Marek Benda, poslanec za ODS - Dlouhodobě jsem přesvědčen, že nepotřebuje. Pokud čas od času nastane situace, ve které je dobré referendum konat (například vstup do Evropské unie), je třeba přijmout jednorázové referendum.

Potřebuje Česká republika zákon o referendu?

Marek Benda, poslanec za ODS

Dlouhodobě jsem přesvědčen, že nepotřebuje. Pokud čas od času nastane situace, ve které je dobré referendum konat (například vstup do Evropské unie), je třeba přijmout jednorázové referendum. Kdyby se schválil zákon o obecném referendu, dalo by se v jeho rámci hlasovat pouze o banálních záležitostech. A to jsou podle mě vyhozené peníze.

Antonín Brzoň, finanční poradce firmy AB-Consult  Podle mého názoru by byl zákon o obecném referendu zákonem zcela nadbytečným. Pokud si některá důležitá záležitost referendum zaslouží, úplně stačí konkrétní jednorázový zákon. Referendy se totiž nemá plýtvat.

BRAND24

Vlasta Parkanová, poslankyně za KDU-ČSL 

Je dobré vyvažovat poměr mezi demokracií přímou a nepřímou. Existuje řada věcí, u nichž je správné, že se o ně starají delegovaní zástupci ve volbách. O řadě jiných věcí by však měli mít možnost vyjádřit se občané bez zprostředkování. Mám za to, že zákon o obecném referendu je lepší než přijímat vždy konkrétní ad hoc referendum.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).