Menu Zavřít

Přestřelka

14. 6. 2004
Autor: Euro.cz

NePetr Nečas (ODS) poslanec

Souhlasíte s harmonizací daní v Evropské unii? Ne

Petr Nečas (ODS) poslanec

V SRN je celková výše korporativní daně 38 % (včetně daně místní), střední hodnota v rámci Evropské unie je 33 %. Z tohoto pohledu chápu volání německého spolkového kancléře, aby se v ostatních zemích EU daně zvedly. Naprosto nepochopitelný je však výrok premiéra české vlády, který s německým názorem souhlasí. Vezměte si například Švédsko. Před dvaceti lety přesahovalo v hrubém domácím produktu na hlavu (podle parity kupní síly) západoevropský průměr. Dnes je totéž Švédsko kvůli vysokému zdanění pod průměrem ekonomické výkonnosti EU. Představu, že se švédským zdaněním dosáhneme švédské ekonomické výkonnosti, považuji za velmi nebezpečnou.

Ne Vojtěch Popelka majitel JVP Praha, fírmy na výrobu eurooken Postupná harmonizace je klišé, za kterým se skrývá snaha o vyšší zdanění v zemích, které dnes mají nižší daň než třeba Německo. Stejné zdanění navíc odmítám, protože by to mohlo vést až k naprosté degradaci daňových systémů i samotného podnikání v rámci jednotlivých zemí. Ano

BRAND24

Vladimír Špidla (ČSSD) premiér

Nezříkejme se předem žádné cesty -úvahy o harmonizaci daní i určité formy harmonizace jsou pro ČR výhodné. Nelítostná daňová konkurence je schopna poškodit zájem ČR. Ve Všeobecné dohodě o clech a obchoduje řečeno, že dumping je druh zavrženíhodné, nikoliv však vysloveně zakázané obchodní praktiky, při níž výrobce na zahraničním trhu prodává za nižší cenu než na trhu domácím. Touto uměle nízkou cenou působí újmu celému odvětví a existuje prokazatelná příčinná souvislost mezi obtížením daného odvětví a těmito lacinými dodávkami - daňový dumping nás ohrožuje i podle pravidel WTO. Otázka daňového dumpingu se objevila tehdy, když byla na Slovensku přijata radikální a nedomyšlená daňová reforma, ne nepodobná systému rovné daně prosazované ODS.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).