Menu Zavřít

Prestižní profese? Platy učitelů loni rostly pomaleji než státní průměr

19. 4. 2016
Autor: Anna Vacková, E15

Platy učitelů a dalších pracovníků škol rostly loni pomaleji než v jiných sektorech tuzemské ekonomiky. Zatímco průměrná mzda v Česku se podle předběžných údajů Českého statistického úřadu meziročně zvýšila o 3,4 procenta, pracovníkům škol a školských zařízení rostly platy o 2,3 procenta. Vyplývá to z analýzy ministerstva školství, kterou na webu zveřejnily školské odbory.

Učitelům i nepedagogickým pracovníkům se sice zvýšila tarifní složka platu, ale klesly odměny. Prostředky, které školy od státu získaly, totiž nepokryly nárůst počtu pracovníků škol v souvislosti s nárůstem počtu žáků o více než 16 tisíc. Školy musely otevřít více tříd a přijmout více pedagogů. „Už při rozpisu rozpočtu na ministerstvu školství jsme na to upozorňovali,“ řekl předseda školských odborů František Dobšík.

Pracovníci škol a školských zařízení si v průměru polepšili o 532 korun měsíčně, takže se jejich průměrný plat zvýšil na 23 579 korun. Průměrná mzda v Česku byla loni 26 467 korun, o 860 korun vyšší než v roce 2014.


Přečtěte si: Zaměstnanci veřejné sféry možná dostanou přidáno už letos


Rychlejšímu tempu růstu učitelských platů zabránil pokles vyplácených odměn, které částečně smazaly růst tarifů. U učitelů byly odměny nižší v průměru o 1435 korun měsíčně, tedy o 10,6 procenta. U nepedagogických pracovníků klesly o 1066 korun měsíčně, což odpovídá 7,6 procenta.

Pro letošek ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na výdaje spojené s větším počtem žáků získala 1,5 miliardy korun. Proto by podobný jev neměl nastat, uvedl Dobšík.

Pro letošek ministryně Valachová získala na výdaje spojené s větším počtem žáků 1,5 miliardy korun

Přesnější odpověď dají čísla za první čtvrtletí, která budou k dispozici na začátku května. Situace se může v různých regionech lišit.

„Záleží na jednotlivých krajích, jak naloží s rezervou. Na tom, jestli třeba učitelé pořád doplácejí na asistenty. To by mělo v září skončit, pokud nebude odložena novela školského zákona upravující společné vzdělávání,“ doplnil předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Senátní školský výbor dnes přitom překvapivě doporučil odložení účinnosti inkluzivních změn o rok.

BRAND24

Odbory pro rok 2017 žádají desetiprocentní nárůst platů zaměstnanců škol, v čemž je podpořila ministryně Valachová i celá sociální demokracie. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že rozpočet by unesl tříprocentní růst platů zaměstnanců veřejného sektoru. „Určitě to ještě bude mít nějaký vývoj,“ poznamenal Dobšík.

Přitom učitelství je v Česku hodnoceno jako vysoce prestižní povolání. Podle průzkumu CVVM „Prestiž povolání v ČR 2013“ se učitelé umístili na čtvrtém místě. První byli lékaři, následovaní vědci a zdravotními sestrami.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).