Menu Zavřít

Přes Grosse ke Kaddáfímu

15. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Bývalý šéf hmotných rezerv směřuje na post velvyslance

Vláda své sliby plnit dokáže, alespoň některé. Když bylo loni v říjnu rozhodnuto, že se novým předsedou Správy státních hmotných rezerv (SSHR) stane bývalý poslanec za ČSSD a velitel středočeských hasičů Jan Žižka, objevily se neoficiální zprávy, že tehdejší premiér Stanislav Gross (ČSSD) slíbil odvolávanému předsedovi Dušanu Štrauchovi splnit jedno dávné přání, vstoupit do diplomatických služeb (EURO 43/2004). Snad i proto výměna proběhla bez velkého křiku. Zdá se, že Štrauchovi bude vyhověno. Týdeník EURO má informace, že míří na sever Afriky. Patrně již od září se má stát novým českým velvyslancem v Libyi.

BRAND24

Šest týdnů budu mlčet.

Ministerstvo zahraničí z pochopitelných důvodů informace nehodlá komentovat, dokud vše nebude s druhou stranou řádně předjednáno. Pouze potvrdilo, že Štrauch v něm nyní pracuje: „Pan inženýr Štrauch je zaměstnancem našeho ministerstva. Působí v odboru států Blízkého východu a Afriky. Informaci o jeho dalším směřování v rámci resortu bohužel nelze v současné době s ohledem na diplomatické zvyklosti poskytnout,“ sdělil minulou středu Richard Krpač z tiskového odboru ministerstva. Ve stejně opatrném duchu hovoří i sám bývalý šéf hmotných rezerv. „Je pravda, že pracuji na ministerstvu zahraničí, ale v tuto chvíli neřeknu nic víc, protože nemohu porušovat zákon o ochraně utajovaných skutečností. Jinou reakci ode mě v nejbližším měsíci či šesti týdnech nečekejte. Vaše informace nebudu potvrzovat ani vyvracet. Až ta věc bude v nějaké jiné fázi, třeba řeknu více,“ odpovídá do telefonu Štrauch, toho času doma v pracovní neschopnosti.
Výměna velvyslance České republiky ve Velké socialistické lidové libyjské arabské džamáhíriji je již každopádně jen otázkou času. Současný velvyslanec Pavel Řezáč je na ambasádě v Tripolisu už od 7. června 2001. Čtyři roky je obvykle mezní délka „diplomatického kontraktu“.

Pane Kaddáfí, odpouštíme vám.

Libye se dnes stává atraktivní lokalitou. Pohled světových mocností na nedemokratický režim plukovníka Muammara Kaddáfího se rychle mění. Obávaný nepřítel Západu se pomalu proměňuje ve spojence v boji proti radikálnímu islámu. Obchodní sankce byly zrušeny a do Tripolisu se žene jedna státní delegace za druhou - Silvio Berlusconi, José Aznar, Tony Blair, Gerhard Schröder, Jacques Chirac. Všichni doprovázení i početnými suitami byznysmenů. Též české firmy nechtějí zůstat pozadu. V dubnu byla v Libyi skupina průmyslníků, která se mimo jiné představila na mezinárodním veletrhu v Tripolisu. Delegace jednala i libyjskými ekonomickými ministry. Velké šance na severu Afriky vidí hlavně zbrojaři, například při modernizaci letadel z Aera Vodochody, kterých bylo do země v minulosti dodáno 180. „Jsou tu obrovské šance. Česko a naše výrobky jsou tu dobře zapsány,“ uvedl po skončení návštěvy náměstek ministra obchodu Martin Tlapa. Dušan Štrauch - muž, který vedl Správu státních hmotných rezerv nepřetržitě od dob federace, ale který patrně nikdy nebyl novináři vyfotografován (týdeník EURO foto přes veškerou snahu nesehnal) - by měl být tím, kdo nové kontrakty v Kaddáfího zemi pomůže zprostředkovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).