Menu Zavřít

Přerušení, nebo pozastavení?

9. 1. 2006
Autor: Euro.cz

* Je nějaký rozdíl mezi přerušením a pozastavením živnosti, případně důsledky - pozastavil jsem živnost na dva roky (do 31. prosince 2005). Potřeboval bych mít živnost pozastavenou i v roce 2006. Jak mám postupovat? čtenář Karel

BRAND24

Je nějaký rozdíl mezi přerušením a pozastavením živnosti, případně důsledky - pozastavil jsem živnost na dva roky (do 31. prosince 2005). Potřeboval bych mít živnost pozastavenou i v roce 2006. Jak mám postupovat?

čtenář Karel Od roku 2000 živnostenský zákon rozlišuje jednak přerušení provozování živnosti, jednak pozastavení práva provozovat živnost. Základní rozdíl spočívá v tom, že při přerušení provozování živnosti jde o projev vůle podnikatele, zatímco v případě pozastavení jde o sankční opatření živnostenského úřadu ve smyslu § 58 živnostenského zákona. Podle § 31 živnostenského zákona má podnikatel právo přerušit provozování živnosti, nejdéle však na dobu dvou let. Hodlá-li přerušit provozování živnosti na dobu delší než šest měsíců, je povinen tuto skutečnost předem oznámit živnostenskému úřadu. Na toto ustanovení úzce navazuje § 58 odst. 3, který stanoví živnostenskému úřadu možnost zrušit podnikateli, který neprovozuje živnost po dobu delší než dva roky, živnostenské oprávnění. Takže: Pokud jste přerušil živnost na dobu dvou let, je nutné v roce 2006 zahájit činnost. Pokud byste nezahájil svoji podnikatelskou činnost po uplynutí těchto dvou let, může vám živnostenský úřad živnostenské oprávnění zrušit. Nicméně když letos znovu zahájíte činnost, je možné po uplynutí „přiměřené lhůty“ opět požádat o přerušení provozování živnosti. **Mgr. Ilona Kindlová, advokátka KŠD Šťovíček advokátní kancelář, v. o. s.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).