Menu Zavřít

Premiérka Greceaniiová v sídle J&T v Praze

5. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Česko-moldavské vztahy

Moldavská premiérka Zinaida Greceaniiová, která byla na oficiální návštěvě České republiky, minulou středu zavítala i do sídla J&T Banky v Praze. Podle informací týdeníku EURO jednala se zástupci vedení této česko-slovenské finanční skupiny o energetickém projektu, který by znamenal největší zahraniční investici v novodobé historii Moldavska.
J&T Finance Group plánovala investovat přibližně 200 milionů eur do výstavby tepelné centrály s výkonem 165 megawattů. Investici loni v srpnu podpořila i moldavská vláda. Ministr ekonomiky a obchodu Moldavska Igor Dodon tehdy předpokládal, že teplárna bude postavena na severu země v blízkosti města Belcy. Elektřina se má dodávat na moldavský trh, ale i vyvážet do balkánských zemí.
Nové informace týdeníku EURO však naznačují, že J&T Finance Group mezitím změnila jak lokalitu, tak rozsah investic. Údajně jde o řádově větší projekt než původně plánovaná teplárna.
Moldavská premiérka se minulé úterý setkala s předsedou vlády Mirkem Topolánkem a podepsala s Českem smlouvu o ochraně investic, která by měla podpořit vzájemné obchodování. Český premiér podpořil přijetí Moldavska do Evropské unie: „Po přijetí Rumunska jste se stali přímými sousedy EU a Česko bude rozhodně patřit k zemím, které nebudou chtít, abyste pouze čekali za dveřmi.“

BRAND24

Energetika, média i fotbal
Investorská skupina J&T podniká ve čtyřech základních oblastech:
1. Korporátní investice, zejména v energetice a strojírenství
2. Privátní bankovnictví a finanční služby (například J&T Banka)
3. Realitní development (logistické parky, lyžařské areály)
4. Služby – zdravotnictví, letecký byznys, média a sport (ABS Jets, TV Joj, Z1, AC Sparta Praha)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).