Menu Zavřít

Překvapivé úspory

8. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Američané začali šetřit a osekávají výdaje více, než se na první pohled z údajů zdá

Jak moc začali Američané šetřit?
Na první pohled se zdá, že nijak výrazně. Oficiální údaje Výboru pro hospodářské analýzy (Bureau of Economic Analysis) hovoří, že v únoru peněžní výdaje domácností klesly ve srovnání s minulým rokem o 0,4 procenta – neboli o 40 miliard dolarů. Jakýkoli pokles je nesporně špatnou zprávou, jelikož osobní výdaje klesají jen výjimečně. Nezdá se však, že by s ohledem na celkové výdaje, které dosáhly deseti bilionů dolarů, mohlo těchto 40 miliard stačit ke zklidnění ekonomického napětí.
Při bližším pohledu je zjevné, že si Američané utáhli opasky víc, než vyplývá z dostupných údajů. Jak je to možné? Oficiální údaje o výdajích domácností zahrnují mnoho kategorií, například na státem hrazenou zdravotní péči, které do nich ve skutečnosti nespadají. Tyto údaje zahrnují také položky, jako jsou výdaje na vzdělávání, které by měly být zahrnuté spíše do kategorie investic do budoucnosti, a nikoli běžné spotřeby.
Pokud tyto položky z uvedených dat odečteme, zůstane nám částka, kterou spotřebitelé skutečně zaplatili v obchodech a za služby. Tuto část výdajů očištěnou od zmíněných kategorií můžeme pracovně nazvat „výdaje z peněženek“. Dle těchto nově nastavených pravidel by Američané za poslední rok omezili spotřebu o 200 miliard dolarů – neboli o 3,1 procenta. To by vysvětlovalo, proč recese tvrdě zasáhla především obchodní tepny měst.
Pokud jsou úspory to, co zbude z čistého příjmu po odečtení výdajů, znamená výrazný propad spotřeby zároveň výrazný nárůst úspor. Ze stejné analýzy vyplývá, že osobní úspory „v peněženkách“, které byly před rokem takřka nulové, vzrostly přibližně na 6,4 procenta, a nikoli na 4,2 – jak vyplývá z oficiálních dat. Domácnosti proto možná budou schopné lépe řešit své finanční závazky.
Zaměřme se nyní na výdaje. Za poslední rok se výdaje na zboží dlouhodobé spotřeby – například automobily – propadly o 10,8 procenta. Výdaje na statky krátkodobého užití, jako je oblečení, klesly o 4,2 procenta.
Ošemetné jsou však výdaje za služby, které od února 2008 narostly o 3,3 procenta, čili o 200 miliard dolarů. Toto číslo zahrnuje směsici výdajů, které neodpovídají tomu, co nazýváme „spotřebitelskými výdaji“. Například výdaje na zdravotní péči včetně receptů na léky stouply o 112 miliard dolarů. Přibližně 85 procent z těchto výdajů je však hrazeno ze státního rozpočtu nebo ze systému zdravotního pojištění placeného zaměstnavatelem. Tedy nikoli přímo z kapes spotřebitelů.
Obdobně jsou do výdajů domácností zahrnuty i výdaje náboženských subjektů a neziskových nadací, například Nadace Billa a Melindy Gatesových. Jejich nadace navýšila pro rok 2009 výdaje o patnáct procent na 3,8 miliardy dolarů. Výbor pro hospodářské analýzy odhaduje, že výdaje náboženských organizací a nadací narostly meziročně asi o tři procenta, a proto byly více navýšeny uváděné výdaje domácností.

Kuriózní kategorie

Další finta spočívá v tom, že výdaje na vzdělávání jsou zahrnuté do spotřeby, a nikoli do kategorie investic do lidského kapitálu. V důsledku toho nastává, že čím více lidí se v době recese vrací do škol, tím více se snižuje uváděná míra úspor obyvatel. To nedává velký smysl.
Na závěr ještě zmiňme, že Výbor pro hospodářské analýzy z technických důvodů započítává i takové „výdajové“ kategorie, v nichž peníze fakticky nezmění majitele. Zářným příkladem je „nájemné za bydlení, v němž bydlí sám majitel“. Jde o peníze, které lidé pravděpodobně platí sami sobě za to, že bydlí ve vlastním domě. Nehledě na prudký propad trhu nemovitostí, vzrostlo toto číslo v meziročním srovnání o 2,6 procenta na 1,1 bilionu dolarů.
Výbor pro hospodářské analýzy chystá letos v létě určité změny, které by měly zkvalitnit výpočet míry úspor domácností. Pro tuto chvíli se spokojme s konstatováním, že Američané si šetření vzali k srdci víc, než se z oficiálních dat zdá.

Graf s. 19:
Velký skok v úsporách

0 1 2 3 4 5 6 7 procent
Míra úspor v peněženkách*
Míra úspor obyvatel

III. čtvrtletí 2006 IV. čtvrtletí 2006 I. čtvrtletí 2007 II. čtvrtletí 2007 III. čtvrtletí 2007 IV. čtvrtletí 2007 I. čtvrtletí 2008 II. čtvrtletí 2008 III. čtvrtletí 2008 IV. čtvrtletí 2008 I. čtvrtletí 2009 Poznámka*: Míra úspor obyvatelstva očištěná o vládní a podnikové výdaje na zdravotní péči, investice do vzdělávání a rozsáhlé bezhotovostní výdaje
Poznámka
: únor 2009

Pramen: Bureau of Economic Analysis, BusinessWeek

BRAND24

Copyrighted 2009 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).