Menu Zavřít

PŘEDVÁNOČNÍ ÚKLID

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

U n i v e r s a l     b a n k a

Zákrok výrazného posílení kapitálu by byl zapotřebí na to, aby Universal banka přežila svou klinickou smrt a centrální banka stáhla žádost o odebrání bankovní licence. Současní akcionáři peníze jen slibují a další investoři, včetně Beseda Holdingu, couvli.

Především výrazný propad hospodaření Universal banky v letošním třetím čtvrtletí způsobil, že ji ČNB vyřadila ze svého stabilizačního programu a zahájila správní řízení na odebrání bankovní licence. Ta zároveň bance uložila, aby nepřijímala vklady s výjimkou vkladů určených ke splácení úvěrů poskytnutých bankou a vkladů od osob se zvláštním vztahem k bance.

Zatímco v posledním loňském čtvrtletí banka vykázala podle své zprávy o hospodaření čistý zisk ve výši 205 tisíc korun a ještě v letošním prvním pololetí vykazovala ztrátu „jen ve výši 8,6 milionu korun, ve třetím kvartále došlo k propadu hospodaření a ústav vykázal ztrátu ve výši 634 miliony korun. Banka má v současné době záporný kapitál ve výši 396 milionů korun a zápornou kapitálovou přiměřenost téměř čtrnáct procent. Neuvěřitelně zní údaje poměrových ukazatelů, například návratnost kapitálu (ROE), která investorovi ukazuje, jak rychle se prostřednictvím tvořeného zisku vrací peníze investované do kapitálu, činí záporných 5 233 procenta.

Do stabilizačního programu centrální banky vstoupila Universal v lednu letošního roku. Na základě toho odprodala na sedm let České finanční aktiva za 1,4 miliardy korun. Díky tomu se dostala do zostřeného dohledu centrální banky, se kterým měla všechny kroky spějící k ozdravení konzultovat.

Podle mluvčího ČNB Martina Švehly problém s ní začal právě po překvapivě špatných výsledcích hospodaření za třetí čtvrtletí. Akcionáři Universal banky sice na valné hromadě svolané 13. listopadu schválili navýšení základního jmění o jednu miliardu korun na 2,6 miliardy, ovšem žádný investor dosud tuto částku neupsal. Podle informací týdeníku EURO byly mezi potenciálními upisovateli kampeličky, konsorcium rakouských bank a především společnost Beseda Holding. Ta ovšem podle důvěrných informací na poslední chvíli z úpisu couvla, a to na přání svého hlavního akcionáře, Investiční a Poštovní banky. Podle jiných zdrojů odstoupila od úpisu, protože nemohla prokázat, že disponuje potřebnou částkou. „V České národní bance není žádná žádost o udělení souhlasu ke kapitálovému vstupu do Universal banky, prohlásil mluvčí ČNB Martin Švehla.

Údaje o výši ztráty, kapitálu banky i rezerv dokladují, že posílení kapitálu Universal o jednu miliardu korun je naprosté minimum, o něž by musela banka přibrat. Podle vyjádření finančního ředitele společnosti Unipetrol a člena dozorčí rady banky Radomila Štěpánka, by mělo navýšení o miliardu stačit v případě, že by dál běžel konsolidační program v bance. Ovšem podle Švehly, jelikož Universal byla již z tohoto programu vyčleněna, musí 1,4 miliardy korun České finanční vrátit a dostane zpět svoje špatné úvěry. „O účast v konsolidačním programu by banka musela znovu požádat, uvedl pro EURO. Na vydatném posílení kapitálu banky by se tedy s největší pravděpodobností museli podílet nynější velcí akcionáři banky. Těmi jsou Mostecká uhelná společnost, vlastnící podle údajů k 30. září letošního roku 19,75 procenta akcií, Unipetrol s 15,6procentním podílem, Severočeská plynárenská s desetiprocentním podílem a Chemopetrol, který drží kolem šesti procent akcií banky.

Podle Štěpánka jsou tito vlastníci na posílení kapitálu připraveni. „Měli jsme původní plán, že najdeme investora, který by kapitál navýšil, jsme však připraveni to udělat i sami. Na tom, že bance pomůže buď zájemce zvenčí, nebo i nynější vlastníci, se valná hromada dohodla. „Centrální banka byla o této dohodě informována, a proto nás její krok přinejmenším velmi překvapil, uvedl Štěpánek.

Nynější akcionáři se podle něho pokusí zvrátit rozhodnutí ČNB i tím, že jí předloží podrobnější plán ozdravění. „Doufám, že je přesvědčíme, uvedl koncem minulého týdne Štěpánek.

Listopadová valná hromada započala bohaté personální změny v bance. Z funkce předsedy představenstva totiž odvolala generálního ředitele banky Jana Rolce a místo něj dosadila Josefa Kreutze, který dosud ve statutárních orgánech banky nefiguroval. Hromada odvolala ještě dva členy představenstva, Jana Ringelhána a Zdenku Machovou, a novým členem zvolila Zdeňka Zedníka, dosavadního ředitele sekretariátu Rolce. Minulý týden v úterý představenstvo odvolalo Rolce i z funkce generálního ředitele banky. Řízením byl pověřen obchodní náměstek a místopředseda představenstva banky Ladislav Kubíček.

CONTENT24

Universal banka měla do konce týdne čas na to, aby se vyjádřila k rozhodnutí ČNB o zahájení správního řízení a následného odebrání bankovní licence. Pokud by akcionáři posílili kapitál banky úpisem nových akcií, ČNB by zřejmě správní řízení nezahájila. V opačném případě banka ztratí licenci a bude následovat osud, který potkal s předchozím až příliš podobným scénářem i jiné menší bankovní domy. Ztratí licenci a půjde do likvidace, jako poslední případ - Pragobanka. I tu se její rozhodující vlastník, Česká pojišťovna, snažil zachraňovat. Bezúspěšně. Loni v říjnu již byla ČNB rozhodnuta odebrat jí licenci, ovšem tehdy pojišťovna posílila její kapitál o 2,5 miliardy korun. Ovšem protože ani poté se bance nedařilo zlepšit finanční ukazatele, byla jí licence letos v létě odebrána.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).